Как Хамас се е готвил за атаката срещу Израел

OFFNews 29 ноември 2023 в 19:55 3814 1

Стопкадър от записи с тренировките на Хамас

Снимка Telegram

Стопкадър от записи с тренировките на Хамас

Пет въоръжени палестински групи се присъединиха към Хамас в смъртоносната атака срещу Израел на 7 октомври, след като от 2020 г. провеждат военни учения заедно, показва разследване на Би Би Си. 

Групите участват в съвместни учения в Газа, които много наподобяват тактиките, използвани по време на нападение от "Хамас" на 7 октомври - включително на място на по-малко от 1 км от границата с Израел - и ги публикуват в социалните медии.

Те тренират вземане на заложници, нахлуване в комплекси и пробиване на защитата на Израел по време на ученията си, последното от които беше проведено само 25 дни преди атаката.

BBC Arabic и BBC Verify разполагат с доказателства, които показват как "Хамас" събира фракциите в Газа, за да усъвършенстват бойните си методи - и в крайна сметка да извършат нападение в Израел, което да постави региона във война. 

„Знак за единство“

На 29 декември 2020 г. общият лидер на "Хамас" Исмаил Ханийе обяви първото от четирите учения с кодово име Strong Pillar за „силно послание и знак за единство“ между различните въоръжени фракции в Газа.

Като най-мощната от въоръжените групировки в Газа, "Хамас" е доминиращата сила в коалиция, която събра 10 други палестински фракции в учение в стил военни игри, наблюдавано от "обща операционна зала".

Структурата е създадена през 2018 г., за да координира въоръжените фракции в Газа под централно командване.

Преди 2018 г. "Хамас" официално се координираше с Палестинския ислямски джихад (PIJ), втората по големина въоръжена фракция в Газа и - подобно на "Хамас" - забранена терористична организация в много страни. 

"Хамас" също се е сражавал заедно с други групировки в предишни конфликти, но учението от 2020 г. е обявено за пропаганда като доказателство, че по-широк набор от групи се обединяват.

Лидерът на "Хамас" твърди, че първото учение отразява "постоянната готовност" на въоръжените фракции.

Учението през 2020 г. е първото от четирите съвместни учения, проведени в продължение на три години, всяко от които е документирано в изпипани видеоклипове, публикувани в обществени канали в социалните медии.

Би Би Си визуално идентифицира 10 групи, включително PIJ, по техните отличителни ленти за глава и емблеми, които тренират заедно с "Хамас" по време на тренировките Strong Pillar в кадри, публикувани в приложението за съобщения Telegram.

След нападението на 7 октомври пет от групите публикуваха видеоклипове, в които се твърдеше, че показват участие в нападението. Други трима излязоха писмени изявления в Telegram, в които твърдят, че са участвали в нападението.

Три групи - PIJ, Бригадите на муджахидините и Бригадите на Ал-Насър Салах ал-Дийн - твърдят, че са заловили израелски заложници, заедно с "Хамас", на 7 октомври. 

Въпреки че тези групи са съставени от широк идеологически спектър, вариращ от твърдолинейни ислямисти до относително светски, всички споделят готовност да използват насилие срещу Израел.

Изявленията на Хамас многократно подчертават темата за единството между разнородните въоръжени групировки в Газа. Групата предполага, че са равностойни партньори в съвместните учения, докато продължава да играе водеща роля в плановете за нападение над Израел.

Кадри от първото учение показват маскирани командири в бункер, които се появяват, за да проведат учението, и започва залп от ракетен огън.

Преминава към тежко въоръжени бойци, които прегазват макет на танк, маркиран с израелско знаме, задържат член на екипажа и го завличат като пленник, както и нахлуват в сгради.

И двете тактики са били използвани за залавяне на войници и насочване към цивилни на 7 октомври, когато около 1200 души бяха убити и бяха взети приблизително 240 заложници.

Маскирани във военни униформи

Първият пропаганден видеоклип за учение Strong Pillar показа командна стая, наблюдаваща съвместното учение

Второто учение Strong Pillar се провежда почти една година по-късно.

Айман Нофал, командир на бригадите Izzedine al-Qassam - официалното име на въоръженото крило на "Хамас" - казва, че целта на учението от 26 декември 2021 г. е да "утвърди единството на съпротивителните фракции".

По думите му ученията ще "покажат на врага, че стените и инженерните мерки по границите на Газа няма да ги защитят".

В друго изявление на "Хамас" се казва, че "съвместните военни маневри" са били предназначени да "симулират освобождаване на селища близо до Газа" - така групата нарича израелските общности.

Учението е повторено на 28 декември 2022 г. и за отбелязване на събитието са публикувани пропагандни изображения на бойци, които се упражняват да разчистват сгради и да прегазват танкове в нещо, което изглежда като копие на военна база.

Ученията са докладвани в Израел, така че е немислимо те да не са били наблюдавани отблизо от обширните разузнавателни агенции на страната.

Израелските отбранителни сили (IDF) и преди са извършвали въздушни удари, за да попречат на тренировъчните дейности на "Хамас". През април 2023 г. те бомбардираха площадката, използвана за първото учение Strong Pillar.

Съобщава се, че седмици преди атаките жени войници за наблюдение близо до границата с Газа са предупредили за необичайно висока активност на дронове и че "Хамас" се обучава да превземе наблюдателни постове с реплики на техните позиции.

Но според съобщения в израелските медии войниците са били игнорирани.

Бригаден генерал Амир Авиви, бивш заместник-командир на IDF в Газа, заяви пред Би Би Си: „Имаше много разузнавателна информация, че провеждаха това обучение – в крайна сметка видеоклиповете са публични и това се случва само на стотици метри от оградата (с Израел)".

Но макар военните да са знаели за ученията, те "не са виждали за какво се обучават".

ИД съобщиха, че са „елиминирали“ Нофал на 17 октомври 2023 г. - първият високопоставен военен лидер на "Хамас".

Скривайки се на видно място

"Хамас" полога големи усилия, за да се увери, че ученията са реалистични.

През 2022 г. бойци са тренирали да щурмуват макет на израелска военна база, построена само на 2,6 км от пропускателния пункт Ерез, маршрут между Газа и Израел, контролиран от IDF.

BBC Verify определя мястото в далечния север на Газа, само на 800 м от границата, като съпоставя географските характеристики, наблюдавани в кадрите от обучението, с въздушни изображения на района. Към ноември 2023 г. сайтът все още е видим в Bing Maps.

Тренировъчният лагер е в рамките на 1,6 километра от израелска наблюдателна кула и издигната наблюдателна кутия, елементи в защитна бариера, за чието изграждане Израел е похарчил стотици милиони долари.

Базата е в земя, изкопана на няколко метра под нивото на земята, така че може да не е била видима за близките израелски патрули - но димът, издигащ се от експлозиите, със сигурност е щял да бъде, а IDF е известно, че използва въздушно наблюдение.

"Хамас" използва това място, за да практикува щурмуване на сгради, вземане на заложници с оръжие и разрушаване на бариери за сигурност.

BBC Verify използва публично достъпна информация - включително сателитни изображения - за да локализира 14 места за обучение на девет различни места в Газа.

Те дори са тренирали по два пъти на място на по-малко от 1,6 км от разпределителния център на агенцията за помощ на ООН.

Суша, море и въздух

На 12 септември 2023 г. е организирано четвъртото военно учение Strong Pillar и до 7 октомври всички тактики, които ще бъдат използвани в безпрецедентната атака, са репетирани.

Бойци са заснети да се возят в същия тип бели пикапи Toyota, които са забелязани да обикалят из Южен Израел при атаката.

Пропагандното видео показва въоръжени мъже, които нападат бутафорни сгради и стрелят по фиктивни цели, както и тренират да щурмуват плаж с помощта на лодка и водолази

Обучение на палестински бойци

Четвъртата и последна тренировка Strong Pillar показва бойци, трениращи върху сгради. "Хамас" обаче не разгласява своите тренировки с мотоциклети и парапланери.

Обучителен видеоклип, публикуван от "Хамас" три дни след 7 октомври, показва разрушаване на огради и бариери, за да преминат мотоциклети - тактика, която те използвават, за да достигнат до общности в Южен Израел. 

В тренировъчно видео, споделено в деня на атаката - 7 октомври, се виждат как въоръжени мъже кацат във фалшив кибуц на писта, която е установена като място северно от Рафах в южната част на Газа.

Видеото е направено преди 25 август 2022 г. и е било съхранено в компютърен файл, озаглавен Eagle Squadron, името, което "Хамас" използва за своята въздушна дивизия - което предполага, че планът за парапланери е бил в процес на работа повече от година.

Елементът на изненадата

Преди 7 октомври се смяташе, че "Хамас" има около 30 000 бойци в Ивицата Газа, според доклади, цитиращи командири на IDF. Смяташе се също, че "Хамас" може да използва няколко хиляди бойци от по-малки групи.

"Хамас" е далеч най-мощната от палестинските въоръжени групировки, дори без подкрепата на други фракции - което предполага, че интересът й да стимулира фракциите е бил воден от опит да си осигури широка подкрепа в рамките на Газа поне толкова, колкото да увеличи собствения си брой.

IDF по-рано изчисли, че 1500 бойци са се присъединили към нападенията на 7 октомври. Times of Israel съобщи по-рано този месец, че IDF сега смята, че броят им е по-близо до 3000.

Какъвто и да е истинският брой, това означава, че само относително малка част от общия брой на въоръжените бойци в Газа са участвали. Не е възможно да се проверят точните числа за това колко бойци от по-малки групи са участвали в атаката или тренировките Strong Pillar.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

1

Propaganda

30.11 2023 в 02:27

Не знам на какво се дължи това късогледство, наистина не знам. Политическото спасение на Нати освен, друго няма.

МОСАД па точно да не фиксира тия ислямски гниди, МЕСЕЦИ наред...хайде стига. Хах.

За Европа е ясно. Европа е Израел. Израел също.

Бял фосфор и напалм над Газа.
Израел от дни предупреждаваше.
Зоните бяха определени.


Мир, Израел, Европа.
ВОЙНА , Иран, ислям.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки