Как Apple законно не плаща милиарди долари данъци

OFFNews 07 ноември 2017 в 13:52 6239 0

Най-печелившата компания в света - "Apple" - има тайна нова структура, която ѝ позволява да избягва плащането на милиарди долари данъци, разкриват досиетата "Парадайс".

През 2013 г. IT компанията беше разследвана в САЩ за укриване на данъци. Обвинението беше за избягване плащането на десетки милиони долари чрез прехвърляне на печалбите в ирландски дъщерни дружества. Тогава изпълнителният директор Тим Кук заявява: "Плащаме всички дължими данъци, всеки един долар... Не зависим от данъчни трикове... Не крием пари на някой карибски остров".

През 2014 г. Ирландия се огъва под международния натиск и спира начините за данъчни оптимизации, използвани от Apple и други компании.

Изтеклите сега документи показват как всъщност е реагирал производителят на iPhone на всичко това. Започнали са да търсят ново данъчно убежище. И са го намерили на остров Джърси с помощта на юридическите си съветници от Baker McKenzie - една от най-добрите правни кантори в света, и един от основните играчи в офшорния свят - Appleby, кантора, специализирана в основаването и администрирането на компании в т. нар. "данъчен рай" - офшорните зони.

През март 2014 г. Baker McKenzie отправят 14 въпроса по имейла до офиса на Appleby за Кайманите, Британските Вирджински острови, Бермудските острови, островите Ман, Гърнзи и Джърси. Едно от исканията е: "Потвърдете, че ирландска компания може да извършва управленски дейности... без да бъде облагана с данъци във вашата юрисдикция". Apple искат и уверението, че местните политици ще останат приятелски настроени. "Има ли някакви обстоятелства, които предполагат, че законът може да се измени по неблагоприятен начин в близко бъдеще", питат те.

Накрая Apple се установяват в Джърси, мъничък остров в Ла Манша, който, както много карибски офшорни зони, не облага с данъци печалбите на повечето компании.

Оттогава насетне Джърси ще играе важна роля в новата ирландска структура, основана в края на 2014 г. Съгласно договореностите създателят на MacBook продължава да се радва на минимални данъчни нива върху основната част от печалбите си и сега държи повечето от неамериканската си печалба - 252 милиарда долара - там, твърди международния консорциум от журналисти, работил по досиетата "Парадайс".

Apple, цитирани от Би Би Си, казват, че новата структура не е намалила данъците, които плащат. Твърдят, че остават най-големият данъкоплатец с внесените около $35 милиарда корпоративни данъци през последните три години, че спазват закона и че промените в него "не намаляват данъчните ни плащания в нито една страна".

В следващо изявление на компанията се подчертава, че операциите или инвестициите са били ръководени от Ирландия.

До 2014 г. технологичната компания е използвала вратички в данъчните законодателства на САЩ и Република Ирландия, които са позволили на Apple да изнесе печалбите си от Америка - към момента около 55% от приходите - чрез ирландски дъщерни дружества, чиято регистрация им е позволила за плащат малки суми за данъци или изобщо да не дължат такива, отбелязва Би Би Си. Така вместо да плати 12.5% корпоративен данък в Ирландия или 35% в САЩ, структурата на Apple им е позволила да намалят данъчните нива върху печалбата си извън САЩ до 2-5% (в различните години).

От Еврокомисията изчислиха, че нивото на данъците за една от ирландските компании на Apple за една година е било само 0.005%.

Световното разследване досиетата "Парадайс" разкрива връзките с офшорни компании на някои от най-влиятелните личности и компании по света. От близо 13.4-те милиона файла излизат имената на повече от 120 политици и световни лидери, включително кралица Елизабет II, хора от обкръжението на американския президент Доналд Тръмп. То показва механизмите, чрез които големи международни компании (като Apple и Nike) избягват плащането на данъци или плащат много по-малко.

Материалите са изтекли от няколко големи офшорни доставчици и компании, регистрирани в 19 данъчни убежища. В оповестяването им се включиха Международният консорциум на разследващите журналисти с партньори като Guardian, BBC и New York Times.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови