JPMorgan Chase придоби First Republic Bank

OFFNews 01 май 2023 в 18:41 846 0

Снимка Getty Images

Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) обяви, че изпитващата затруднения First Republic Bank е била затворена днес от Департамента за финансова защита и иновации на Калифорния и е била поставена под външното управление на FDIC. Регулаторният орган продаде First Republic на JPMorgan Chase, предаде БГНЕС. 

Информация за проблемите на First Republic се появи на 10 март, заедно с новината за фалита на Silicon Valley Bank. Ден преди това нюйоркските регулатори затвориха Signature Bank, друга банка, специализирана в кредитирането на криптовалути, поради системни
рискове.

First Republic получи подкрепа в размер на 30 млрд. долара. Въпреки това отливът на средства на клиенти в края на първото тримесечие възлиза на повече от 100 млрд. долара, а акциите на банката се сринаха с 97% от началото на годината.

Миналия петък FDIC поиска от JPMorgan и някои други банки и инвестиционни посредници да изкупят закъсалата банка, за да защитят интересите и средствата на нейните клиенти.

JPMorgan Chase се съгласи да поеме всички задължения на First Republic към клиенти и да придобие по същество всички активи на банката.

В резултат на сделката всички 84 подразделения на First Republic ще преминат под управлението на JPMorgan Chase. Те ще възобновят дейността си днес под новия флаг

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови