Извънредно положение във Вашингтон, ФБР очаква въоръжени протести

OFFNews 12 януари 2021 в 14:11 3378 0

Снимка БТА/XINHUA

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон, заради опасения от организирани въоръжени протести преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари. Това решение ще позволи на Департамента по вътрешна сигурност на САЩ, както и  на Федералната агенция по управление на извънредни ситуации да координират усилията си с местните власти за справяне със ситуацията, в случай на необходимост, съобщи АП.

Извънредното положение ще остане в сила до 24 януари. 

По-рано ФБР съобщи за възможни въоръжени протести в цялата страна в дните преди Джо Байдън да положи клетва като президент. Също така вътрешният бюлетин на агенцията, цитиран от ABC News, съдържа предупреждение, че група от привърженици на Тръмп призовават за щурм на държавни, местни и федерални съдилища в цялата страна, ако републиканецът бъде отстранен от длъжност. 

Подобни заплахи се разпространяват и в публикации в про-Тръмп и крайнодесните онлайн мрежи. Те включват и редица дати за въоръжени демонстрации в цялата страна, сред които и 17 януари, както и протестно шествие в самия ден на встъпването в длъжност на новоизбрания президент.

За да се избегне ситуация подобна на тази в Капитолия от 6-ти януари, американските власти решиха още от утре да започнат засилването на мерките за сигурност във връзка с полагането на президентската клетва на Байдън.

Във връзка с церемонията, в американската столица ще присъстват повече от 10 000 войници от Националната гвардия , като при поискване ще бъдат изпратени още 5000. Това заяви генералният директор на Бюрото на Националната гвардия Даниел Хокансън. 

До 20 януари разположените близо до Белия дом и Конгреса административни сгради, магазини и ресторанти ще бъдат недостъпни за гражданите. Затворен за посетители ще бъде и Вашингтонският монумент.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови