Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Изтребители F-16 на Гърция и Турция се взеха взаимно на прицел по време на мисия на НАТО

Красимир Крумов 25 август 2022 в 20:10 6274 1

Изтребителите на турските ВВС са изпълнявали мисия на НАТО.

Снимка АА

Изтребителите на турските ВВС са изпълнявали мисия на НАТО.

Военни самолети на Турция, осъществяващи мисия на НАТО в небето над Егейско море са попаднали в обсега на оптико-локационните станции на F-16 от състава на ВВС на Гърция и са били взети на прицел, съобщи в четвъртък министерството на националната отбрана на Турция, цитирано от Анадолската агенция.

По данни на ведомството инцидентът е станал в сряда, 24 август. Турските изтребители са изпълнявали мисия на НАТО съвместно със самолети AWACS и Nexus Ace.

Според признанията на турската страна, в отговор на провокацията на гръцките пилоти, турските летци също са взели на прицел самолетите на ВВС на Гърция, като са ги блокирали с радарите си.

Гърция продължава курса на ескалация, избирайки за мишени мисии на НАТО, констатират източниците на Анадолската агенция в турското министерство на отбраната.

В Анкара нарекоха последния инцидент част от плана на Атина за дестабилизиране на ситуацията в региона. За случилото се е информирано ръководството на НАТО. Гърците са оправдали действията си с предишни подобни инциденти, предизвикани от турската страна, но според МНО на Турция гръцките твърдения не отразявали реалността.

„Подобни действия на Гърция са несъвместими с духа на съюзничеството в рамките на НАТО и създават сериозна заплаха за полетите в региона.“ – коментира Турция. Малко по-рано гръцки самолети, също включени в мисия на НАТО са се опитали да прихванат
F-16 на ВВС Турция по време на полети над Източното Средиземноморие.

Във връзка с произшествието в министерството на отбраната на Турция е бил извикан гръцкият военен аташе, на когото е изразен решителен протест от турска страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!