Източна Полша в страх от ученията на 'Вагнер' по границата на Беларус

OFFNews 21 юли 2023 в 13:16 3300 2

бойци

Снимка АП/БТА

Бойците на "Вагнер" винаги са маскирани.

Хората, живеещи в близост до границата на Полша с Беларус, казаха, че са чули стрелба и хеликоптери, след като руската частна военна компания "Вагнер" пристигна да обучава беларуските специални сили само на няколко километра от границата, което засилва опасенията им, че войната в Украйна би могла да стигне до тях, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Агата Мороз, 56-годишната кметица на Колпин-Огродники, не можеше да спре сълзите си, докато изразяваше своята тревога за семейството си.

"Страх ме е. Имам син, който е в армията. Той е военен. Притеснявам се за него, имам внуци. Имам съпруг инвалид. Най-много се притеснявам за тях. Всички казват, че нещо ще се случи, нещо със сигурност ще се случи", казва Мороз.

Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин бе показан във видеоклип в сряда да приветства своите бойци в Беларус, съюзника на Русия, като им казва, че засега те няма да участват повече във войната в Украйна, но им нарежда да събират силите си за Африка, докато обучават беларуската армия.

Минск публикува снимки на маскирани инструктори на "Вагнер", чиито лица са покрити съгласно правилата на наемническата група, които обучават беларуски военнослужещи как да управляват бронирани автомобили и, както изглежда, как да боравят с дронове.

Не е ясно колко бойци от руската наемническа компания в момента се обучават на тренировъчния полигон на 38-а въздушнодесантна щурмова бригада край град Брест.

"Чуваме, че там летят хеликоптери. Когато го правят, всичките прозорци се тресат", каза Адам Лигор, 45-годишен фермер и съсед на Мороз.

Звуци от стрелбата можеха да се чуят докато той стоеше в двора на фермата си, заобиколен от царевични ниви, слънчогледи и участъци с дървета на около 500 метра от границата с Беларус.

Полша, която членуваше в бившия Варшавски договор и е пълноправен член на ръководения от САЩ военен алианс НАТО от 1999 г. насам, започна да пребазира над 1000 военнослужещи в източната част на страната по-рано този месец на фона на нарастващата загриженост, че бойците на "Вагнер" в Беларус могат да доведат до увеличаване на напрежението по нейната граница.

Полското министерство на отбраната съобщи вчера в изпратено по електронната поща изявление, че следи ситуацията по границата с Беларус и е подготвено за различни сценарии.

"В Брест не бяха забелязани военни колони, което означава, че вероятно има до няколко десетки от тях (бойци на "Вагнер"), вероятно са ги докарали с хеликоптер", каза Антон Мотолко, основател на беларуска опозиционна група, която следи военната дейност в страната.

През декември миналата година Русия и Беларус подписаха споразумение за легализиране на постоянното присъствие на руски военни части на територията на Беларус.

По-рано тази седмица беларуският президент Александър Лукашенко подписа закон за създаването на бойни центрове за съвместно обучение на военнослужещи от двете страни.

Преместването на "Вагнер" в Беларус бе част от споразумението, което сложи край на опита за бунт на частната военна компания през юни, когато те поеха контрол над руски военен щаб, тръгнаха към Москва и заплашиха да вкарат Русия в гражданска война, според президента Владимир Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12661

2

cepcem

21.07 2023 в 14:02

Защо "страх" не е в кавички?
Полша направо се е попикала от 15-те хиляди ватници на Вагнер с все клоунската армия на Беларус.
Може ли притесненията на 56-годишната женица да са водещо заглавие? Аре стига внушения!
Полша е в НАТО и Беларус нямат търпение да я нападнат...

12078

1

edin slep

21.07 2023 в 13:37

Женска им работа, след като успешно победиха Украйна, сега щели да се занимават с Полша, нали?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки