Изследвали Лукашенко за COVID-19 преди всяка от срещите му с Путин, хакери изтеглиха сертификатите

OFFNews 04 януари 2023 в 13:40 1955 1

Снимка ТВ Звезда

Владимир Путин и Александър Лукашенко в Сочи през 2021 година.

Беларуският диктатор Александър Лукашенко е бил тестван за COVID-19 преди срещите му с президента на Русия Владимир Путин, съобщи „Настоящее время“. Беларуски хакери, наричащи себе си „Щаб на обединената съпротива“, са проникнали в компютрите на медицинския център на президентската администрация на Беларус, който обслужва Александър Лукашенко и неговия антураж и са изваили оттам резултатите от PCR тестовете за коронавирус на Лукашенко и сина му Николай за периода от април 2021 г. до декември 2022 г. Датите на тестовете съвпадат с датите на посещенията на Александър Лукашенко при руския президент.

Хакерите заявиха още на 31 декември, че са получили голямо количество данни от компютрите на Републиканския клиничен медицински център към администрацията на президента, по-специално сертификатите с резултатите от PCR тестове за SARS-Cov-2 на Александър Лукашенко и сина му Николай. Лекарите, чиито данни са посочени в сертификатите, наистина работят в медицинския център на президентската администрация, главен лекар е Ирина Абелская, която в разследване на групата „Киберпартизан“ и беларуски медии е посочена като майка на сина на диктатора – Николай Лукашенко.

Като доказателство за взлома си и „посещението“ хакерите публикуваха в сайта клиничния център на президентската администрация свое новогодишно поздравление, в което напомнят за затворите, пълни с политически затворници, и обещават на Лукашенко да развиват дейността си: „И тактиката на борба получи динамика в онези негативни сценарии, от които вие се опасявате“."

Съдейки по датите, тестовете на Александър и Николай Лукашенко са направени в навечерието на посещенията им в Русия. Беларуският политик се е срещал с руския президент пет пъти през 2021 г. и осем пъти през 2022 г.

От есента на 2021 г. в някои случаи са извършвани по няколко теста в един и същи ден. Понякога сертификатите са издавани преди деня на теста, понякога номерата на документите са разбъркани. Хакерите заключават, че Лукашенко не е могъл да премине тестовете - просто са му издадени необходимите документи.

В поне един сертификат, издаден на Николай Лукашенко, датата на издаване на теста е преди датата на теста. Въз основа на това хакерите заключават, че някои тестове са направени само на хартия.

В резултатите от теста на Александър Лукашенко има два различни номера на паспорта: MP 0000001 и MP 1000000. Сертификатите на Николай Лукашенко са издадени дори за три документа: за паспорт MP 0000001 (същия като на баща му), за паспорт MP 2000000 и за документ PD 000001.

Серията PD означава биометричен паспорт. Те се издават в Беларус от септември 2021 г. Николай обаче е получил сертификати за документ с този номер още през април и май 2021 г. В същото време в удостоверението за юли 2021 г., когато Николай вече е имал биометричен паспорт, като негов документ е посочен паспорт със серия и номер MP 0000001, тоест обикновен.

Наблюдатели посочват, че руският президент Владимир Путин параноически се страхува от зарази и това е причината на някои от срещите да е на огромно разстояние от събеседниците си. Така беше при срещата му с френскя президент Еманюел Макрон, която се проведе на 4-метрова маса. Както стана по-късно, дистанцията е била заради нежеланието на Макрон да бъде тестван от руските служби и да остави ДНК материал в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови