Израелците работят усърдно и се веселят до насита

OFFNews Последна промяна на 04 December 2020 в 09:19 4876 0

Снимка State of Israel

На най-веселия еврейски празник Пурим улиците на градовете се изпълват с маскирани хора

"Ако минете през открития пазар Кармел в Тел Авив, ще чуете руски, арабски, идиш, немски, испански и разбира се, иврит. Ще усетите ароматите на храни и подправки от Либия, Русия, Венецуела и целия Близък Изток. Ако се разговорите с търговец на плодове, ще ви каже, че зарежда меки райски ябълки за руснаците, твърди – за израелците и средни – за американците". Това пише в есе за съвременните израелци Авия Кушнер, преподавател по творческо писане от Чикаго.

На пазара в Тел Авив се усещат ароматите на храни и подправки от Либия, Русия, Венецуела и целия Близък Изток. Снимка: StateofIsrael

Пазарът предлага разнообразие от сергии, продавачи на храни, малки заведения за хранене и разбира се, пазарни продукти Снимка: StateofIsrael

"Ще срещнете жени с памучни шалове с пришити златни парички в традиционния йеменски стил, може да се разминете дори с възрастна дама, облечена в перфектно изгладен лен, за да ви напомни стила на Берлин от 1932 г. Изобщо, ако си мислите, че един образ може да опише като събирателен еврейската държава, бързо ще разберете, че се лъжете."

И ако през 60-те години на пазара бързо се познаваше по акцента кой откъде е дошъл, днес рядко може да се разпознае дали младите израелци са сефарадски евреи или ашкенази. Различията между двете общности отдавна са туширани и пъстротата идва от традициите и културите на страните, откъдето идват новите имигранти.

Кушнер продължава опита си да представи съвременните израелци с музиката, която звучи в Израел - от ориенталски ритми до "бавни балади, композирани вероятно на брега на река Волга". Нищо чудно, защото те са сътворени от хора, чиито родители са дошли от всички страни по света, а немалко изпълнители са деца на семейства с един родител от Либия и друга страна например - Бразилия. "Някои казват, че съвременен Израел е единственото място в света, където може да се усети и разбере истинската сила на диаспората", пише авторката.

Силата на европейската традиция, привнесена от руските и други европейски имигранти, личи ясно в културата, образованието и науката. Но евреите в Израел идват и от Етиопия, Ирак, Южна Америка и всеки от тях обогатява съвременния живот на страната и еврейската традиция с цвета на страната, от която идва и нейните обичаи. През 21 век това, което обединява израелците, не е родното място на родителите им, а къде живеят самите те днес – в една от най-пъстрите и многолики малки страни в историята на света. Днес близо 80% от израелците са "сабра" – родени в Израел.

В различни градове на страната се организират постоянно фестивали, представящи традиционни и нови кулинарни изкушения Снимка: StateofIsrael

Израелското общество е младо, но с едни от най-древните корени в света. Населението от малко над 8 милиона души е същинска мозайка от култури и обичаи. Съвременните израелци живеят и модерно, и традиционно, и под светлините на големите градове, и в уюта на провинцията, и в кибуци, защото се радват на правото да бъдат различни.

Земята на Израел има специална връзка и с трите основни монотеистични религии в света, а в съвременната еврейска държава съжителстват евреи, мюсюлмани и християни заедно с бахайци, друзи и самаряни. Както пише Кушнер, на пазара Кармел можете да чуете молитви на различни езици и с различни интонации.

Ключовите еврейски ценности и близкоизточната култура помагат на хората да живеят заедно и да протягат ръка един към друг. Израелците са непосредствени - общуват свободно, неформално и открито. Семейството и приятелите са един от стълбовете на еврейската традиция и на израелския начин на живот. Хората в страната са свикнали постоянно да се изправят пред предизвикателства и да намират решения.

Израелците работят много, но и се забавляват добре. Пътешественици по традиция, те много пътуват – и из страната, в националните паркове, и по света – от Азия до Южна Америка.

Културният живот в страната кипи и отразява обичаите и настроенията на многоликото израелско общество. Хора от всякакъв произход се присъединяват към традиционната вечеря на мароканските и северно - африкански евреи мимуна след Пасхата, празнуват заедно с израелските мюсюлмани Рамадан в сърцето на Йерусалим. А фестивалът Празник на празниците в Хайфа почита хармоничните отношения между мюсюлмани, евреи и християни.

Пазарът в Хайфа е притегателен за любителите на старинни вещи и колекционери Снимка: StateofIsrael

От ежегодната Опера в парка в Тел Авив през фестивалите на инди музиката в пустинята Негев до фестивала Оуд в Йерусалим, има забавления за всички вкусове. Точно както и оперният фестивал на открито, и уличният театър е безплатен за публиката. Фестивалът на алтернативния театър Акко е изключително популярен. Властите спират движението, за да осигурят свобода за настроенията за карнавалите с маски за еврейския празник Пурим. През лятото се организира и фестивал "Бели нощи" в Тел Авив с пищни улични спектакли, а ресторантите, баровете и клубовете работят до сутринта.

Пурим, който буквално означава "жребий", отбелязва спасението от преследванията в древната Персийска империя. Той традиционно се отбелязва с носене на карнавални костюми. Снимка: StateofIsrael

Израелците са известни с вкуса си към добрата храна и вероятно това е причината в различни градове на страната да се организират постоянно фестивали и изложения, представящи традиционни и нови кулинарни изкушения от цял свят.

Прайд парадът в Тел Авив е един от най-мащабните в света и всяка година привлича стотици хиляди хора от Израел и целия свят.

Тъй като поне 300 дни в годината времето е топло и слънчево, Израел е перфектното място за събития на открито. Въпреки горещините израелците спортуват много навън, разхождат се из природните паркове или се наслаждават на плажовете. Близо 60% от населението казва, че спортува редовно. Градовете инвестират много в публичните пространства и парковете, като се изграждат спортни площадки, игрища, изкуствени водни съоръжения. Йога и пилатес, които имат много почитатели, се практикуват масово в парковете. Отборните спортове са особено популярни в страната, като най-обичани са футбол и баскетбол. Водните спортове също имат множество почитатели. Много израелци са запалени по сърфа, гребането, плаването, кайт сърфинг.

Йога и пилатес, които имат много почитатели, се практикуват масово в Израел Снимка: StateofIsrael

Международният маратон в Йерусалим привлича ежегодни хиляди участници Снимка: StateofIsrael

Отворени към света и всичко ново, израелците посрещат сърцато туристите. Посетители от цял свят се стичат в Израел и се наслаждават и празнуват живота заедно с местните хора.

Публикацията се осъществява в партньорство с посолството на Израел в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови