Израелски удар по училище на ООН в Газа доведе до най-малко 37 жертви

"Хамас" отрече в него да е имало команден пункт на групировката и нарече случилото се клане

Даниела Добрева 06 юни 2024 в 11:58 756 2

Това остана след израелското нападение на училище.

Снимка БТА/АП

Руини и тела останаха след израелската атака.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обявиха, че са нанесли удар по цел на палестинското ислямистко движение "Хамас", "скрита в училище на УНРВА" (Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци) в централната част на Газа, съобщиха редица агенции. Според палестински данни, цитирани от Франс прес, жертвите са 37. "Хамас" пък обвини Тел Авив в "ужасяващо клане" и отрече в училището да е имало представители на групировката.

Кадри в социалните мрежи показват разрушени класни стаи и мъртви тела, увити в савани в морга.

"Стига война! Десетки пъти сме били разселвани. Убиха децата ни, докато спят", крещи в едно от видеата ранена при нападението жена.

Шефът на местния клон на "Хамас" Исмаил ал-Тавабта отхвърли твърденията на Израел, че в училището на ООН е бил скрит команден пункт на групировката.

Местни журналисти са съобщили за Би Би Си, че израелски военен самолет е изстрелял две ракети по класните стаи на последния етаж на училището в бежанския лагер Нусейрат. А израелските военни уточниха, че става дума за "точен удар по комплекс на "Хамас", разположен в" училището.

"Окупаторите използват ... фалшиви, измислени истории, за да оправдаят бруталното престъпление, което извършват срещу десетки разселени хора", посочва Ал-Тавабта пред Ройтерс.

"В комплекса действаха терористи от "Хамас" и палестинския "Ислямски джихад", които принадлежат към силите "Нухба" (специално подразделение, част от военното крило на "Хамас") и са участвали в кървавото нападение срещу населени места в Южен Израел на 7 октомври", посочват обаче Израелските сили за отбрана в пост в Телеграм.

От ЦАХАЛ допълват, че преди удара са били взети "редица мерки за намаляване на риска от нараняване на цивилни".

ДПА, цитирана от БТА, отбелязва, че не е в състояние да провери тези твърдения чрез независим източник.

Директорът на пресслужбата на контролираното от "Хамас" правителство в Газа Исмаил ас Сауабта също отхвърли твърденията, че в училището е имало бойци от групировката.

"Окупационните сили лъжат общественото мнение чрез изфабрикувани истории, за да оправдаят бруталното престъпление, което беше извършено срещу десетки бежанци", заяви Сауабта.

Ударът е нанесен, след като Израел обяви нова военна кампания в централната част на Ивицата Газа, където се изправя срещу бойци, разчитащи до голяма степен на воденето на партизански тип бойни действия срещу израелската армия. Тел Авив обяви вече, че няма да прекрати военните действия по време на преговорите за примирие.

Междувременно ЦАХАЛ съобщи за трима елиминирани палестинци при граничната ограда, която отделя южната част от Газа от Израел.

ЦАХАЛ посочи в Телеграм, че "в района на Рафа няколко заподозрени са се приближили до полосата от страната на Газа и са се придвижили към Израел", като се готвели да пресекат зоната за сигурност. Според израелските сили за отбрана войниците "са се приближили към терористите, които открили огън срещу тях, след което военнослужещите отвърнали на стрелбата".

ДПА отбелязва, че не е в състояние да провери тези твърдения чрез независим източник.

Междувременно властите в Израел заговориха за ново активиране на резерва до 350 000 души, а министри се върнаха на рефрена Ливан да бъде върнат в "каменната ера", докато расте международното безпокойство от възможна операция срещу "Хизбула".

"Готови сме за много интензивни действия на север", каза премиерът Бенямин Нетаняху, като посети границата почти осем месеца след началото на войната с ислямисткото движение "Хамас".

Именно този конфликт доведе до почти ежедневен обстрел от двете страни на границата, тъй като "Хизбула" се позиционира като част от т. нар. Ос на съпротивата от проирански антиизраелски формирования в Близкия изток.

Жителите съобщиха за интензивни бомбардировки, а благотворителната организация "Лекари без граници" (MSF) заяви, че най-малко 70 души са намерили смъртта си, като повечето са жени и деца. Повечето от ранените са били докарани в местна болница.

По-рано израелските военни заявиха, че са поели "оперативен контрол" над източните райони на бежанския лагер Бурей и град Дейр ал Балах в централната част на Газа след съобщението за десетки убити палестинци.

От MSF заявиха, че медицинският екип на място е описал ситуацията в болницата "Ал-Акса" в Дейр ал-Балах - едно от единствените останали функциониращи здравни заведения в централната част на Газа - като апокалиптична.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    300

    2

    демотиватор

    06.06 2024 в 13:32

    "Според палестински данни, цитирани от Франс прес, жертвите са 37. "Хамас" пък обвини Тел Авив в "ужасяващо клане"..."

    Докога ще се цитира (официално призната за) терористична организация (Хамас)?!
    И чии "палестински данни", да не са и те от управляваното от Хамас "Палестинско министерство на здравеопазването"?!

    3724

    1

    GB

    06.06 2024 в 12:27

    Прочетох УНРВА и веднага ми се натрапи ужасът от видео клиповете, качени в Телеграм канала на учители - палестинци на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Дива радост, сълзи на щастие, умиление от 7 октомври, уговорки за бъдещи действия... Не разбрах всичко, но и това ми стига.
    Учителите на УНРВА...

    Гледах тогава пак, палестински деца (на възраст около 7-15 г.) да коментират как учителите са ги НАучили да убиват, колят, наръгват, прегазват с моторетка, гърмят в самоубийствен атентат и т.н. Деца!
    Нямам думи...


     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх