Израелски танкове достигнаха центъра на Рафа

OFFNews 28 май 2024 в 17:55 1578 1

Снимка GettyImages

Израелски танкове достигнаха центъра на град Рафа за първи път, предаде Ройтерс, позовавайки се на свидетели. Танковете са забелязани до джамията "Ал Ауда" в сърцето на южния град. Израелските военни съобщиха, че войските им продължават да действат в района на Рафа, но не коментираха съобщенията за напредване в центъра му, уточни Ройтерс.

През нощта Израел продължи да обстрелва града с авиация и танкове, съобщиха жителите. ЦАХАЛ не спират настъплението си въпреки международното недоволство от атаката в неделя, която предизвика пожар в палатков лагер и уби най-малко 45 палестинци, повече от половината от които деца, жени и възрастни хора.

Израелският премиер Бенамин Нетаняху заяви, че ударите в Рафа са трагичен инцидент, но няма да спре военните действия

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание по искане на Алжир, за да обсъди удара в Рафа. В изявление в понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш съобщи, че ударът е "убил множество невинни цивилни, които само са търсели убежище от този смъртоносен конфликт".

След тази атака поне още 26 души са убити от израелски удари в Рафа, съобщиха представители на анклава, управляван от бойци на "Хамас".

Израелските танкове са продължили към западните квартали и са заели позиции на хълма Зуруб в западен Рафа. Свидетели съобщават за сражения между израелски войници и бойци на "Хамас" в района.

Жители на Рафа твърдят, че израелските военни са докарали бронирани машини с дистанционно управление и че няма следи от военнослужещи в тях или около тях. Израелските военни не отговориха веднага на тези твърдения.

Откакто Израел започна настъплението си в Рафа и пое контрола над граничния пункт с Египет преди три седмици, танковете са навлезли в някои от източните квартали, но все още не са завзели напълно града.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    318

    1

    Valioka

    28.05 2024 в 20:40

    Бронирани машини с дистанционно управление... Аятоласите има над какво да размишляват, ако им е останало с какво след като по цял ден пълнят тиквите си с "алахакбар"...
     
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?