Израелската полиция спря достъпа до Площада на джамиите в Ерусалим след сблъсъци

OFFNews 27 юли 2018 в 17:56 3199 0

Израелската полиция затвори днес достъпа до Площада на джамиите в Стария град на Ерусалим след сблъсъци между палестински богомолци и израелските сили на реда, станали след традиционната петъчна молитва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мюсюлманският религиозен орган, отговарящ за обекта, потвърди, че достъпът до Площада на джамиите е затворен. Там се намира и джамията Ал Акса. Зоната е третото свято място за исляма.

Израелската полиция засега не е потвърдила информацията за затварянето на достъпа до зоната, но потвърди, че е имало сблъсъци. До тях се е стигнало, след като хора, стремящи се да предизвикат размирици, са започнали да хвърлят пиратки по полицията. Полицията е разчистила зоната и е извършила арести, но някои от заподозрените са се изплъзнали и са се скрили в джамията Ал Акса.

Кадри, разпространени от религиозния орган, отговарящ за обекта, показват как израелските полицейски сили хвърлят сълзотворни гранати, за да разпръснат палестинците.

Площадът на джамиите, наричан от евреите Храмов хълм, се намира в Източен Ерусалим, в палестинската част на града, окупирана и анексирана от Израел. През юли 2017 г. решението на Израел да инсталира детектори на метали с цел контролиране на достъпа до площада на джамиите породи неколкоседмични протести и размирици.

Според електронната версия на местното издание "Ал Яум ас Сабиа" десетки палестинци са пострадали днес в сблъсъците с полицията, предаде ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови