Израелската полиция и палестинци се сблъскаха край джамията 'Ал Акса'

OFFNews 15 април 2022 в 15:31 1082 0

Снимка АП/БТА

Израелската полиция се сблъска с маскирани палестинци, хвърлящи камъни, в близост до джамията "Ал Акса" в Ерусалим, предаде БТА.

Ройтерс отбеляза, че насилието е започнало след сутрешните молитви по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Израелските сили за сигурност бяха в състояние на повишена готовност, след като през последните две седмици в страната имаше серия от улични нападения. Сблъсъците в близост до джамията създават риск от по-широк конфликт между Израел и палестински екстремистки групи в ивицата Газа.

Напрежението в Ерусалим е засилено, след като тази година месец Рамазан съвпадна с еврейската Пасха и християнския Великден.

Полицията съобщи, че нейни служители са влезли в комплекса, почитан от мюсюлманите като Благородното светилище, а от евреите - като Храмовия хълм, за да разпръснат агресивна тълпа, която останала в обекта след края на петъчните молитви. Полицаите не са влизали в джамията "Ал Акса", третото най-свещено за мюсюлманите място на света.

Органите на реда са влезли в комплекса, за да "разпръснат и отблъснат" тълпата, след като група палестинци започнали да хвърлят камъни към намиращото се наблизо еврейско място за молитви на Западната стена.

Службата за спешна помощ на палестинския Червен полумесец съобщи, че са били ранени 59 души, някои - от сълзотворен газ и гумени куршуми.

Ислямистката група Хамас, която контролира Газа, осъди действията на израелската полиция и заяви, че Израел "носи отговорност за последствията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!