Израел замрази сделката с ООН за изпращане на бежанци в Европа

OFFNews 03 април 2018 в 12:27 4350 1

Израелският премиер Бенямин Нетаняху реши да замрази споразумението с Върховния комисариат на ООН за изпращане на африкански мигранти в Европа и Канада. 

Споразумението предвижда 16 250 бежанци да бъдат прехвърлени в Европа и Канада, а 16 000 други да получат официален статут в Израел. 

Нетаняху обаче обяви във Фейсбук, че е решил да премисли условията на споразумението и да обсъди въпроса с жителите на Южен Тел Авив, където живеят много мигранти. Заради споразумението той си навлече критиките на жителите на тази част от града. 

Според "Джерузалем пост" решението за замразяване на споразумението е заради натиск на коалиционните партньори на Нетаняху. 

След обявяването на сделката лидерът на "Еврейски дом" Нафтали Бенет коментира, че Израел се е предал и ще стане рай за мигрантите. 

Израел трябва да реши съдбата на около 37 000 африкански мигранти. Националистически настроените избиратели настояват те да бъдат изпратени в Руанда или Уганда. Идеята за масова депортация обаче предизвика критики от правозащитни организации и ООН, която се договори с Нетаняху над 16 000 души да бъдат прехвърлени в европейски страни и Канада. 

От поста на Нетаняху става ясно, че Руанда, която е била най-вероятната дестинация за депортация на мигранти, се е отказала от споразумението и така е осуетила плана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

03.04 2018 в 13:02

Рано или късно африканците ще влязат в обетованата земя. Нито Натаняхо, нито Нафталино могат ги спря.