Израел vs. Хамас: Барикади, сблъсъци и десетки убити в Ивицата Газа. Израелски войник умря при инцидент с танк

Александра Маркарян 30 октомври 2023 в 10:10 13819 0

IDF

Снимка IDF

IDF

Сблъсъци, барикадиране, десетки убити от палестинска страна и един загинал при инцидент с танк израелски войник - това е равносметката от изминалата нощ на война между Израел и терористичната групировка "Хамас", която управлява палестинския анклав Ивицата Газа в Израел.

В сблъсъци с терористи в Ивицата Газа бойците на Израелските отбранителни сили (IDF) са елиминирали десетки терористи, които са се били барикадирали в сгради и са се опитали да атакуват силите.

При един от случаите сухопътните войски са наредили на военновъздушните сили да нанесат удар с безпилотен самолет по плацдарм на "Хамас", при което са убити повече от 20 души, информира малко след 7:30 ч сутринта IDF:

Впоследствие израелската армия съобщи, че силите ѝ продължават да разширяват сухопътните операции в Ивицата Газа, а през нощта - освен убитите терористи - са унищожили терористична инфраструктура и военни комплекси.

Също тази нощ войници на IDF в Ивицата Газа са идентифицирали въоръжени терористи и противотанкова ракета е била на път да бъде изстреляна в района на университета "Азхар" в Ивицата Газа. Военните са ги атакували с изтребител.

През последните 24 часа IDF е атакувала около 600 цели, включително оръжейни складове, скривалища и струпвания на оперативни служители на Хамас и противотанкови позиции.

Снимка: IDF

Инцидент с танк

Един войник е загинал, а други двама са тежко ранени при преобръщане на танк в Северен Израел в неделя, съобщава ЦАХАЛ. При инцидента е загинал 31-годишният сержант първи клас Инон Флайшман, войник от резерва от Йерусалим, съобщават военните. Офицер и войник, и двамата от запаса, са ранени. Военните не предоставят подробности за обстоятелствата, при които се е преобърнал танкът.

Предисторията

Войната на Израел срещу "Хамас" започна след нападението на терористите срещу Израел на 7 октомври. Тогава над 2500 терористи нахлуха в израелски селища, намиращи се близо до границата с Ивицата Газа, убиваха по мъчителен начин и извличаха хора, които държат като заложници в тунелите под град Газа. Те са над 230 души, включително бебета и деца, както и възрастни хора. Жертвите в Израел надхвърлят 1400 души, повечето от които са цивилни. Военните са над 300.

Многократно Израел призовава цивилните жители на северните части на Ивицата Газа и на град Газа да се евакуират заради операцията ѝ по въздух, вода и суша с цел унищожението на "Хамас". Терористите обаче препятстват напускането на хората, като залагат бомби и обстрелват населението, което се опитва да избяга по единствения възможен път между Северна и Южна Газа. Граничният пункт "Рафа" между Ивицата Газа и Египет се отваря единствено за влизането и излизането на камиони с хуманитарна помощ (вода, храна и медицински консумативи и лекарства). Околните арабски държави не приемат бежанци от Газа, нито изпращат помощи.

Какво казват палестинците

Контролираното от "Хамас" здравно министерство в Газа казва, че повече от 8000 души са били убити, откакто са започнали регуларните бомбардировки на Израел, съобщава Би Би Си.

В неделя Израел нареди на персонала на болница "Ал Кудс" да я евакуира, но лекарите отвръщат, че преместването на стотици пациенти, много от които са в интензивно отделение, е невъзможно.

В болницата и на територията ѝ са се укрили около 14 000 цивилни, пише Би Би Си.

Западен бряг

Двама палестинци са били убити от израелските сили, извършващи рейдове в град Дженин във втория палестински анклав в Израел - Западния бряг.

Официалният палестински новинарски сайт WAFA съобщава, че двамата са били убити, когато около 100 военни автомобила са влезли в града заедно с булдозери.

Бригадите "Ал Касам" на Хамас заявиха, че се борят с израелските сили, които навлизат в града, включително чрез поставяне на взривни устройства, съобщава палестинският новинарски сайт "Шехаб".

Според WAFA израелски безпилотен самолет е нанесъл въздушен удар по време на боевете, при което е ранен един човек.

Впоследствие WAFA съобщи за трети убит от израелски огън в Дженин на фона на съобщенията за тежки боеве в града. Мъжът е Виам Ханун, идентифициран в интернет като основател на отцепническата бригада "Ислямски джихад" в Дженин.

Хуманитарна помощ

33 камиона с хуманитарна помощ влязоха в Газа в неделя. Това е най-големият конвой към палестинската територия, на която се води война от началото на пропускането на хуманитарна помощ там, съобщи ООН. Камионите са пълни с вода, храна и медицински консумативи. Те са влезли през граничния пункт "Рафа" между Газа и Египет.

Към момента 117 камиона са влезли в Газа. До началото на войната територията бе населявана от 2.4 милиона души. От тези камиони 70 са били пълни с медицински консумативи, 60 - с храна, 13 - със санитарни консумативи.

Сирия и Ливан

В отговор на вчерашни нападения от сирийска територия, снощи IDF порази цели, намиращи се също там.

Поразени цели е имало и в Ливан снощи, в отговор на удари на "Хизбула" от ливанска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови