Израел вибрира с многоликата култура на наследство и модернизъм

OFFNews 13 ноември 2020 в 14:07 3157 1

Откриване на изложбата „Какво се случва с правата на жените?“ в Галерия “Васка Емануилова” с участието на Мириам Енгел.

Културата в Израел е фина смес от влияния на различни континенти и различни времена. Тези влияния вдъхновяват многоликата и отворена за експерименти културна сцена, която смесва традиция и модернизъм, Изтока и Запада, местното и интернационалното, индивидуалното и универсалното.

Добра отправна точка за случващото се в културния живот на Израел е страницата във Фейсбук - CultureBuzz - Israel.  

Въпреки коронавирусната криза хората на изкуството и културата в Израел намират начини да продължат да творят и да общуват с публиката в страната и по света. Творците в еврейската държава години наред градят стабилен мост и към българската публика.

Преди дни бе открит фестивалът "Пиана в Йерусалим", като концертите се излъчват онлайн безплатно и така достигат до почитатели в цял свят. Съвременните израелски музиканти черпят вдъхновение и креативна енергия от множество различни култури и традиции - от най-съвременните стилове до традиционните еврейски извори с над 4000 г. история - музика, поезия, библейски сюжети.

Улични музиканти в Йерусалим. Снимка: State of Israel

През последните години еврейски артисти с корени в мюсюлмански страни се връщат към културния си произход и пеят на иврит, на арабски, на фарси, композират музика за близкоизточни инструменти. Изключително популярният Идан Райхел събра артисти с различен произход, които смесват уърлд музика, фолк и електронна музика и традиционни еврейски текстове, представят етиопска, френска, испанска и арабска музика. Идан Райхел е известен като музикален посланик на толерантността и тъкмо така изнесе концерт в България преди четири години, с който откри Фестивала на толерантността под егидата на Столична община и Посолството на Израел в България. 10% от приходите са дарени на Български Червен кръст.

Еврейският женски хор "Наама" от Израел изпълнява християнска православна музика в Старинен храм "Света София".

В света на джаза Израел има своите блестящи музиканти и предана публика. Музикантът и композитор Авишай Коен и пианистът Анат Форт са водещи фигури на нюйоркската и на световната джазова сцена. Авишай Коен избра Пловдив джаз Фест от турнето му "50:50:50", което включва 50 концерта в 50 града и е посветено на неговия 50-ти юбилей. Новото Авишай Коен трио, в което участват Елчин Ширинов – пиано и Рони Каспи – барабани представи най-новия – 17-ти албум на Авишай Коен, Arvoles на два концерта в Пловдив на 7 ноември 2020 г.

През 2013 г. световноизвестната певица Ищар и екипът й се довериха на български режисьор и танцови изпълнители за създаване на видео към парчето си "Get Loud". Ищар избра България и за да изпрати точно оттук посланието си за мир към света. Преди това тя също бе в България и през годините, след това изнесе няколко концерта. През 2018 г. с концерт в Пловдив певицата, чиито родители са евреи от Мароко и Египет, отбеляза 20 години на сцената.

Певицата и автор на песни Ясмин Леви е известна с репертоара си, който преплита фламенко и танго, както и с това, че изпълнява песни на сефарадските евреи на езика ладино. С фламенко започва първият ѝ концерт в България през 2017 г.

Джуди Люис започва своята кариера на джаз-музикант преди около 10 години. Тя преподава джаз-импровизация в Rubin Academy of Music и Hebrew University в Йерусалим. През последните години Джуди активно концертира в Европа и Израел. Директор е на собствена звукозаписна компания. На джаз фестивала в Банско тя участва нееднократно със своето трио - Джуди Люис – пиано, Дейв Маркс – бас, Моти Коен – ударни.

И израелският Танго Проект квартет е сред участниците в джаз фестивала в Банско. Проектът е създаден през 2008 г.от аржентинския музикант Лео Ройтман, който живее в Израел и работи с израелски музиканти. В основата на проекта е идеята да се съчетаят елементи от различни стилове. От една страна това е музиката на Буенос Айрес - темпераментните танго, милонга и кандомбле (старинна ритуална практика с корени в африканските традиции). От друга – елементи от джаз и фюжън, четем на сайта на фестивала. Освен Ройтман, в квартета са музикантите Боаз Бар Шалом (бас китара), Влад Поболоцки (електрическа китара) и Шаул Елман (ударни). Ехуд Етун трио, Асаф Кехати трио, виртуозният израелски пианист Леонид Пташка са сред множеството израелски музиканти, гостували за джаз феста в Банско.

Виртуозният израелски пианист Леонид Пташка участва в 18-то издание на Международният джаз фестивал в Банско  

Българската публика познава и звезди от оперната сцена на Израел.

През май 2015 г. в рамките на 6-то издание на Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" почитателите на оперната музика се насладиха на концерта "Тембри на лунна светлина" в изпълнение на световноизвестното сопрано Шери Хершковиц, носителка на наградата "Изключителен музикант" на израелското правителство. През 2018 г. тя отново се срещна с българските си почитатели в София и Пловдив. Хершковиц е солистка на Израелската филхармония, камерния оркестър на Израел, симфоничния оркестър на Йерусалим, симфониета Раанана.

Израелското мецосопрано Шай Блох се срещна с българската публика в ролята на Фенена в спектакъла"Набуко", поставен от акад. Пламен Карталов под открито небе пред храм-паметника "Св.Александър Невски" през 2016 г. в рамките на фестивала "Опера на площада".

Израелската музика е позната за европейските и световни меломани, и от конкурсите Евровизия, в които участва от 1973 г. Израелски творци печелят четири пъти надпреварата и три пъти страната е домакин на конкурса - два пъти той е организиран в Йерусалим – през 1979 г. и 1999 г. и веднъж в Тел Авив – през миналата година.

Изхар Коен и група Алфа Бета печелят конкурса през 1978 г. в Париж. На следващата година в Йерусалим страната отново триумфира в конкурса чрез изпълнението на група "Милк енд Хани". Третата победа идва едва двадесет години по-късно, когато Дана Интернешънъл печели надпреварата в Бирмингам през 1998 г. За четвърти път призът е за страната през 2018 г., когато в Лисабон Нета Барзилай получава най-високият сбор точки в гласуване за Израел в състезанието – 529. На следващата година Барзилай пя и в България, като дойде за шествието "София Прайд".

Киното в Израел привлича международното внимание от век. Кинематографите предизвикват публиката с емоции, въпроси, предлагат им различни гледни точки към света. Обсъждат политически конфликти, етнически дилеми, теми табу. Пионери в това начинание вероятно са късометражните и документални филми, които излизат от филмовите школи в Израел. Школата на Сам Шпигел в Йерусалим се смята за една от най-добрите в света. В началото на века лентите "Късен брак" (2001) и "Прекършени криле" (2002) са сред първите, които получават и национално, и международно признание.

Анимационният документален филм "Валс с Башир" на Ари Фолман печели награда "Златен глобус" за най-добър филм и е финалист за наградите "Оскар". През 2011 г. израелският режисьор Йозеф Седар получи наградата за най-добър сценарий от кинофестивала в Кан за „Бележка под линия”. Продукцията бе и десетият израелски филм, номиниран за "Оскар" в категорията най-добър чуждоезичен филм. През 2013 г. два от петте номинирани за "Оскар" документални филми бяха от Израел – "5 счупени камери" и "Пазителите на портите". Израелски актьори като Гал Гадот са сред звездите на Холивуд.

Израелското игрално и документално кино е добре познато в България. Продукции от еврейската държава се представят редовно на кинофестивали у нас, организират се и специални прожекции.

На София филм фест тази година бе премиерата на филма "Последният час на господин Кол" на режисьора Дорон Еран. През 2009 г. Еран бе член на международното жури на софийския фестивал. "Последният час на господин Кол" е екранизация по изключително популярната в Израел пиеса на Джошуа Собол, който е и автор на сценария. Творбата получи номинация за най-добър филм от фестивала в Хайфа през 2019 година.

На 20-то издание на София филм фест за най-добър документален филм е обявена израелската копродукция "Г-н Гага" c режисьор Томер Хайма

Отличеният със "Сребърен лъв" и още два приза от кинофестивала във Венеция филм "Фокстрот" на Самуел Маоз бе в програмата на София филм фест през 2018 г. заедно с още шест израелски заглавия в специалната програма "Фокус Израел". Изданието на фестивала през 2013 г. също имаше програма "Фокус Израел".

Изкуството на израелските творци и в кинематографията, и в литературата е достъпно за българската публика и по време на традиционния кино-литературен фестивал Cinelibri. През октомври миналата година един от най-ярките израелски писатели А. Б. Йешуа бе специален гост на фестивала Cinelibri и представи своя първи преведен на български език роман от издателство "Колибри", съпроводен с прожекция на удостоената с множество награди едноименна екранна адаптация "Жената от Йерусалим".

Съвременната израелска литература е добре позната и широко представена сред ценителите в България. Най-обичаните, самобитни и ярки израелски писатели се издават в България и често гостуват на българската публика, за което предстои да разкажем скоро.

Израелското кино има специално място и в изданията на фестивала Master of Art документални филми за изкуство.

Чрез универсалния език на танца израелците се свързват с хора от различни континенти в многобройни международни спектакли, конкурси и съвместни проекти. Изключително популярен в цял свят е израелския хореограф Охад Нахарин, който бе творчески директор на танцовата трупа "Батшеба" и създател на езика на тялото Гага. Танцьорът от "Батшеба", хореограф и артист Ури Шафир представи в София през 2018 г. своя пърформанс "Хабитат".

Израелската хореографка Шарон Еял,преминала също през "Батшева" и нейната танцова компания L-E-V също не пропуснаха в изявите си срещата с българската публика. Танцьорите представиха на фестивала One Dance Week 2019 новия си тогава спектакъл "Глава Трета: Жестокият път на сърцето". Музиката е дело на Ори Лихтик – един от основателите на електронната сцена в Израел, чийто плътен пулсиращ ритъм създава характерна клубна атмосфера на продукциите на L-E-V Company.

Израелската хореографка Ренана Раз представи спектакъла си YouMake ReMake у нас през 2015 г. Български танцьори и хореографи традиционно участват в международни фестивали в Израел.

Израелският театър има богата история и поставя съвременни, класически, традиционни и експериментални спектакли. Изключително силна е връзката и сътрудничеството между творците на кукления театър в България и Израел. Международният фестивал за куклен театър, който се провежда ежегодно в Ерусалим, е най-големият подобен формат в Израел и на него се събират най-добрите кукловоди от целия свят.

През 2018 г. куклената постановка "Мъничък океан" на израелския The Train Theater беше представена по време на Международния фестивал за уличен и куклен театър на 10-ти панаир на куклите.

През пролетта на миналата година в Стара Загора израелски студенти по актьорско майсторство от университета на Тел Авив представиха версия на световноизвестната постановка "Убийство" на Ханох Левин.

Оперният фестивал Масада представя зрелищни постановки на класически произведения в подножието на крепостта Масада.

С повече от двеста музея Израел е сред страните в света с най-голям брой музеи на глава от населението.

Старият квартал Неве Цедек на Тел Авив е територия, "запазена" за творци. Те живеят и творят в своите ателиета, част от които са галерии. Самите стени на част от къщите сами по себе си представляват една галерия на открито – изрисувани са и са обявени за "световно наследство" на ЮНЕСКО.

Старият квартал Неве Цедек на Тел Авив е територия, "запазена" за творци. Снимка: State of Israel

Статуя на кмета Meir Dizengoff на Булевард Ротшилд- една от най-емблематичната улица в Тел Авив. Снимка: State of Israel

Публикацията се осъществява в партньорство с посолството на Израел в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови