Израел: Разширите ли арената на бойните действия, чака ви смърт

Александра Маркарян 08 октомври 2023 в 10:20 3806 0

Ракети, изстрелвани от Газа към Израел.

Снимка БТА/АП

Ракети, изстрелвани от Газа към Израел.

"Разширяването на арената на бойните действия срещу Израел ще бъде посрещнато с особено остра реакция, включително решителни и смъртоносни действия от страна на Израел."

Това се казва в позиция на Министерството на външните работи на нападната от "Хамас" Държава Израел, разпространена от посолството ѝ в София.

Терористичната организация започна непровокираното си нападение на рождения ден на Владимир Путин - 7 октомври. Терористити нападнаха Сдерот и други южни градове, извличайки хора от домовете им и вземайки стотици за заложници, убивайки стотици, ранявайки над 1800. От Газа към Израел бяха изстреляни хиляди ракети. Беше поразена болница. В отговор Израел обяви война. Полетите бяха спрени.

В последно актуализираното късно снощи изявление на министерството се казва:

"Масиран ракетен обстрел от Ивицата Газа срещу израелска територия започна тази сутрин (бел. ред. вчера сутринта) (събота, 7 октомври), докато междувременно терористи от „Хамас“ проникнаха на израелска територия от редица различни точки.

Това беше мащабна атака от страна на терористи срещу цивилното население на Израел по време на еврейския празник Симхат Тора, когато стотици хиляди израелци са на път към синагогите, за да отбележат празника и Шабат със семействата и общностите си.

Като част от атаката, която към този момент продължава, десетки терористи проникнаха на израелска територия по суша и море и се насочиха към израелските общности близо до Ивицата Газа. Това се случва, докато градове и малки населени места на юг, центърът на страната и Йерусалим са подложени на безразборен ракетен обстрел с намерението да бъдат нанесени максимални щети за цивилните във възможно най-голяма степен.

Медицинските власти съобщават, че към момента в Израел са убити над 250 души и че стотици са ранени с различни по степен телесни повреди. Има и съобщения за десетки изчезнали лица и заложници, които са отвлечени и отведени в Ивицата Газа. Въпреки това, поради факта, че тези събития все още са в процес на развитие, все още няма актуални данни и се очаква обявеният брой на убитите да продължи да нараства.

Предвид тези обстоятелства Израел обявява война на терористичните организации в Газа. Израелските сили за сигурност работят по защитата на израелските цивилни на всички фронтове. Израелските отбранителни сили ще защитят гражданите на страната, а признатата от международната общност за терористична организация „Хамас” и всички други замесени терористични организации ще платят тежко за действията си".

Министерството отправя следните послания:

"Терористичната организация „Хамас“ започна масирана атака срещу гражданите на Израел, като терористи проникнаха в общностите на юг, опитвайки се да избият семейства и отделни граждани на път към синагогите, както и с мащабно и безразборно обстрелване с ракети, насочени към израелски цивилни от южната част на страната до Тел Авив и Йерусалим.

Това е инициирана атака от терористични организации, ръководени от „Хамас“, извършено без предлог или провокативни действия от страна на Израел. Нещо повече, тази атака идва след дълъг период, през който Израел се стреми да осигури спокойствие в Ивицата Газа чрез значителните си усилия за подобряване на икономическото положение на палестинците, с акцент върху дългосрочни проекти в Газа. В този контекст започнаха дискусии за изпълнението на проектите „Газ за Газа“ и „Морски проект за Газа“. И докато Израел работи за стабилизиране на района чрез насърчаване на дългосрочни проекти, „Хамас“ започна разрушителна терористична операция, за да осуети стабилността в региона.

За всеки, който все още има съмнения, това нападение още веднъж доказва, че „Хамас“ не се интересува от безопасността или благосъстоянието на цивилните в Ивицата Газа и ги третира просто като пионки, използвани в усилията му да навреди на гражданите на Израел.

Израел е във война с терористичните организации в Ивицата Газа. „Хамас“ започна тази война, а Израел се подготвя за продължителен военен отговор, за да премахне заплахата от тази организация. „Хамас“ е суверенният владетел на Ивицата Газа - организацията стои зад това нападение и ще бъде отговорна за резултатите от тези събития. Ръководството на „Хамас“ носи пълна отговорност за настоящото влошаване на положението и за действията, които Израел е принуден да предприеме в отговор. Израел ще направи всичко необходимо, за да защити своите граждани и своята територия.

Израел категорично отхвърля лъжливите твърдения на „Хамас“ и други терористични организации, че „Ал Акса е в опасност“ и дежурният им опит да обвържат терористичните атаки с евреите, посещаващи Храмовия хълм, което се случва всяка година. Това е изфабрикувано твърдение, което има за цел да подкопае регионалната стабилност, да привлече подкрепа от екстремисти и да разшири арената на бойните действия в Израел.

Участващите терористични организации са клонове на режима на аятоласите в Иран, който проактивно насърчава терористичната дейност в Израел и срещу израелски и еврейски цели по целия свят.

Жителите на Ивицата Газа не са врагове на Израел, но терористичните организации действат съзнателно и умишлено от населените с цивилни райони и в непосредствена близост до хуманитарни сгради и институции, като ги използват по циничен начин. Израел прави и ще продължи да прави всичко възможно, за да предотврати щетите за невинни хора. Терористичните организации обаче, които съзнателно действат от райони с цивилно население, извършват двойно военно престъпление – безразборно атакуват израелски граждани, докато използват жителите на Ивицата Газа като живи щитове.

Международната общност трябва да даде ясен сигнал на държавите от оста (Иран, Сирия и Ливан) и на терористичните организации в региона, че трябва да се въздържат от участие във войната на „Хамас“ и че те не трябва да подпомагат, насърчават или улесняват отварянето на нов фронт срещу Израел. Разширяването на арената на бойните действия срещу Израел ще бъде посрещнато с особено остра реакция, включително решителни и смъртоносни действия от страна на Израел.

Израел очаква международната общност да осъди терористичното нападение срещу израелски граждани и да заяви своята ясна подкрепа за пълното право на страната да се защитава. Израел ще действа решително срещу атаката и в защита на своите граждани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша