Израел пуска още вода към Ивицата Газа: отваря втория от трите водопровода

Александра Маркарян 29 октомври 2023 в 13:05 1839 2

Палестинци чакат край граничния пункт с Египет Рафа, за да вземат питейна вода, на фона на продължаващите бомбардировки в Ивицата Газа, 28 октомври 2023 г.

Снимка БТА/АП

Палестинци чакат край граничния пункт с Египет Рафа, за да вземат питейна вода, на фона на продължаващите бомбардировки в Ивицата Газа, 28 октомври 2023 г.

Израел отваря отново втория от трите водопровода, по които се доставя вода за Ивицата Газа, съобщи The Times of Israel. По този начин в управляваната от терористичната организация "Хамас" територия могат да постъпват общо около 28,5 милиона литра вода на ден.

Координаторът на правителствените дейности в териториите (COGAT) съобщава, че вторият тръбопровод е бил отворен в събота.

Доставките от общо 28,5 млн. литра дневно са малко над половината от приблизително 49-те млн. литра дневно, които Израел доставяше преди войната.

На 9 октомври Израел прекъсна водоподаването по тръбопроводите в Газа, което според служител на COGAT възлиза на 9% от водоснабдяването на крайбрежния анклав в мирно време, но миналата седмица отново отвори един от южните тръбопроводи с намален дебит.

COGAT заявява, че в момента има достатъчно вода и храна, за да се посрещнат хуманитарните нужди на Газа, като добавя, че агенцията постоянно следи ситуацията на територията.

COGAT допълва, че "Хамас" разпределя гориво между болниците в Газа, за да поддържа работата им с дизелови генератори, отчасти с цел болниците да бъдат заети, тъй като "Хамас" е изградил командни и контролни центрове под тези здравни заведения. "Болниците са военни оперативни инфраструктури", казва високопоставен служител на COGAT.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

29.10 2023 в 22:28

Що не помолят Иран да им прати вода?

723

2

user4eto

29.10 2023 в 14:29

Защо трябва да им пускат водата или да им пращат хуманитарна помощ? С какво са им длъжни. Палестинците искат автономия. Да си я имат.
Имат си излаз на вода, да да си доставят каквото им е необходимо. Имат си и съюзници като Иран и Ливан.