Израел предлага примирие, ако лидерите на Хамас напуснат безопасно Газа

OFFNews 23 януари 2024 в 05:48 5572 1

Войната в Газа

Снимка Архив

Лидерите на Хамас да напуснат безопасно Ивицата Газа, предлага Израел. Това е част от ново споразумение за прекратяване на огъня, съобщи Си Ен Ен, като се позовава на американски официални представители.  

Това ще отслаби контрола на Хамас над региона, а Израел ще може да наблюдава ръководителите на групировката в чужбина. 

Израел е предложил на Хамас пауза в сраженията от два месеца като част от многостепенното споразумение, което включва освобождаване на всички заложници, държани в Газа. Предложението е била предадено чрез катарски и египетски посредници, съобщава американското издание Аксиос /AXIOS/, цитирано от БТА.

Предвижда се освобождаването на всички живи заложници, както и телата на починалите. Процесът трябва да протече на няколко етапа. Съгласно предложението, първо ще бъдат освободени жените и мъжете над 60 години, и заложници, които са в критично здравословно състояние.

Следващата фаза ще включва освобождаване на жените-военнослужещи, мъже под 60-годишна възраст, които не са военни, израелски мъже под пагон и телата на починалите пленници. Предложението не предвижда по същество споразумение за край на войната, но съдържа най-дългия период на спиране на боевете, даван от еврейската държава от началото на войната във войната срещу Хамас. 

Предложението на Израел включва и предислоциране на израелската армия, включително извеждането й от някои големи населени места, което би позволило завръщане на палестинските бежанци в град Газа и северната част на Ивицата. 

Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън подкрепя пауза в сраженията в Газа, която би довела до освобождаване на заложници и влизането на допълнителна хуманитарна помощ в палестинския анклав. 

Междувременно в ивицата Газа продължава обстрела на град Хан Юнис в южната част на анклава, което принуди хиляди палестинци да избягат още по-на юг, предаде Асошиейтед прес.

Войната е довела до разселването на около 85% от 2,3 милиона жители на Газа, а всеки четвърти от тях гладува, твърди ООН. 

Трябва да престанем да говорим за "мирния процес" в Близкия изток и да започнем да обсъждаме по-конкретно възможността за решение на основата на две държави, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

1

Valioka

23.01 2024 в 08:22

Първата работа на лидерите на Хамас като спасят кожите си, е да почнат пак да ръчкат палестинците за радикализация - не че сега малко са радикализирани. А първата работа на Израел когато лидерите на Хамас напуснат ивицата, е да им види сметката - не че сега не може, но ще загинат много други хора и Борел пак ще започне да хленчи...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки