Израел: Парите на европейските данъкоплатци отиват за подкрепа на антиизраелски организации

OFFNews 25 май 2018 в 13:48 3394 0

Снимка Pixabay

Израел обвини Европейския съюз, че подкрепя неправителствени организации, които имат връзки с терористични групировки и са антиизраелски настроени, предаде БТА, като цитира агенция ДПА.

Обвинението бе отправено в проучване, публикувано днес от министерството на стратегическите въпроси. Според него ЕС нарушава собствените си политики по този въпрос.

"Това проучване поражда също така безпокойство, че парите на европейските данъкоплатци се използват за укрепване на връзки с терористични организации", каза министерството.

През 2016 г. ЕС е платил над 5 милиона евро на организации, които подкопават легитимността на Израел и призовават за бойкот срещу страната.

В документа се дава за пример норвежка хуманитарна организация, на която ЕС е дал 1,76 милиона евро през 2016 г. и която е била глобена от властите на САЩ през април заради връзки с ислямистката групировка Хамас и Народния фронт за освобождение на Палестина. И двете са признати от ЕС за терористични групировки.

Друг пример е финансирана от Католическата църква ирландска организация, получила еврофинансиране в размер на 520 000 евро. Израелското министерство отбелязва, че тя инициира петиции с призив към ЕС да наложи икономически санкции на Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews