Израел отзова посланика си в Мароко заради обвинения в сексуално насилие

Според израелските медии става въпрос за експлоатация на местни жени, сексуален тормоз и неприлично поведение

OFFNews 09 септември 2022 в 11:55 1349 0

Давид Говрин

Снимка Getty Images

Давид Говрин

Посланикът на Израел в Мароко Давид Говрин беше отзован, след като името му се появи в разследване, свързано с обвинения в сексуално престъпление, съобщи снощи дипломатически източник в Йерусалим, предаде БТА.

В началото на седмицата делегация на израелското външното министерство посети мароканската столица Рабат, за да разследва твърденията за сексуално насилие, засягащи Говрин. Според израелските медии става въпрос за експлоатация на местни жени, сексуален тормоз и неприлично поведение.

Следователите се интересуват от предполагаема поредица от злоупотреби и по-специално от изчезването на подарък, изпратен от краля на Мароко по случай Деня на независимостта на Израел. Той обаче не е бил предоставен на правителството, както е обичайно.

Давид Говрин е бил отзован от Мароко и в момента се намира в Израел, съобщи вчера дипломатически източник в Йерусалим. Той обаче отказа да уточни точния характер на това разследване, а израелските и мароканските власти не коментираха тези твърдения.

В Мароко случаят предизвика критики в социалните медии. От Асоциацията за правата на жените "Хмиса" заявиха, че са дълбоко обезпокоени от мълчанието на властите и призоваха Рабат да започне спешно разследване.

59-годишният Дейвид Говрин беше посланик в Египет от 2016 г. до август 2019 г., а през 2021 г. беше назначен за ръководител на мисията на Израелския офис за връзка в Рабат. По-късно той беше назначен официално за посланик на Израел в Мароко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!