Израел и Ливан започнаха преговори за морската си граница

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2020 в 17:53 1569 0

Снимка needpix

Израел и Ливан започнаха преговори за демаркиране на спорната си морска граница, съобщи Ройтерс. Разговорите се водят с посредничеството на САЩ.

Срещата между делегациите с посредничеството на помощник-държавния секретар на САЩ за Близкия изток Дейвид Шенкър се състоя в централата на Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) в Накура. Тя продължи само час и завърши с насрочването на следващи разговори на 28 октомври, информира Франс прес. 

По време на разговорите ливански войници и военни на ООН бяха блокирали достъпа до централата на ЮНИФИЛ, а хеликоптери на световната организация наблюдаваха района.

Новината за преговорите между двете държави беше съобщена няколко седмици след като САЩ засилиха натиска си върху ливанската групировка Хизбула, която е подкрепяна от Иран, както и налагането на санкции върху политик от шиитската ливанска партия Амал.

Интересът на САЩ в Близкия изток е насочен към разширяване на влиянието им в региона и ограничаване на властта на шиитския Иран. Вашингтон настояват напрежението в спорните води да бъде намалено, тъй като се смята, че те са потенциално богати на природен газ, коментира Би Би Си.

Преговорите между Ливан и Израел за уреждането на дългогодишния спор за морската им граница идват след мирните споразумения между Израел, ОАЕ и Бахрейн, сключени отново с посредничеството на САЩ. Двете държави обаче заявяват, че тези преговори не са знак за евентуално бъдещо нормализиране на дипломатическите им отношения, добавя Би Би Си.