Израел е изправен пред една от най-сериозните си екологични катастрофи заради нефтен разлив

OFFNews 23 февруари 2021 в 17:58 6791 0

Снимка Twitter/ IDF

Израелските власти се опитват да открият източника на предполагаемия петролен разлив, който е може би едно от най-тежките екологични бедствия, застигали страната. Разливът е заплаха за дивата природа и беше въведено принудително затваряне на плажовете и призиви за масовото им почистване.

Петна от лепкав катран започнаха да се появяват по средиземноморските брегове на страната миналата седмица. Снимки, публикувани в официалните правителствени профили, показват морски птици и костенурки, покрити с катран и нефт.

"Огромните количества катран, изпуснати през последните дни по бреговете на Израел от юг на север, доведоха до едно от най-тежките екологични бедствия, които са засягали Израел", заявиха в неделя от Управлението за природа и паркове на страната.

Размерът на замърсяването е толкова голям, че израелското министерство на вътрешните работи призовава хората да стоят далеч от плажовете на страната.

В ход е масово почистване, но от Управлението на природата и парковете заявиха, че ще отнеме много време, за да стане морската зона отново безопасна. Създаден е център за регистрация и информация за доброволци, които желаят да помогнат.

От управлението заявиха, че почистването ще продължи още дълго време. Те предупредиха и че разливът все още не е овладян, тъй като катран продължава да се измива по плажовете на страната.

"От 190 километра плажове в Израел, 170 километра са били засегнати от екологичното бедствие", заявиха властите. „Това все още не е приключило и катранът все още продължава да се отделя до бреговете.“

Властите разследват източника на петролния разлив, за който се подозира, че е от офшорни кораби.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и министърът на опазването на околната среда Гила Гамлиел обиколиха част от замърсената с катран крайбрежна ивица в неделя, за да оценят щетите.

"Бях много впечатлен от доброволчеството на гражданите, които дойдоха да почистят плажовете. Трябва да поддържаме нашите плажове, страната и околната среда," каза Нетаняху в изявление, подадено от кабинета на премиера.

Гамлиел смята, че тяхното "морално задължение към обществеността е да открият отговорните за събитието", се съобщава в изявлението.

"Имаме възможността да съдим застрахователната компания на кораба, която е отговорна за замърсяването, и ще направим всичко, за да го открием", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови