Изолирано индианско племе за пръв път излезе от амазонската джунгла (видео)

OFFNews Последна промяна на 01 август 2014 в 15:45 12151 10

Снимка FUNAI

Индианско племе, което досега е живяло в изолация в амазонската джунгла, е излязло от гората близо до границата на Бразилия с Перу, за да търси помощ срещу болести и нападения.

Новината съобщи бразилската Национална фондация за коренното население (FUNAI), която разпространи видеокадри от събитието.

Племето се срещнало с други местни жители и било заснето на 30 юни. Това е първият случай, в който народът е филмиран или фотографиран. Хората от племето са облечени с кожени препаски и носят лъкове със стрели.

От джунглата излезли няколко млади и здрави индианци, които искали да направят обмен на стоки - банани и др. Те нарушили изолацията си и в търсене на съюзници и оръжие, за да се защитят от чужди атаки на "не-индианци", които стреляли по тях и палели къщите им. Малко познатото племе търсело и медицинска помощ, защото много техни близки са умрели от дифтерия и грип.

За да може да се осъществи контактът между местните жители и изолираното племе, в района пристигнали двама преводачи, които говорят близък до техния език.

Този тип контакти се смята за опасен, защото всяко племе пренася зарази, а имунитетът им е слаб. Известни са случаи, в които цели племена са били унищожавани от не особено тежки болести.

Предполага се, че изолираният народ е имал контакт с контрабандисти на дървесина и оръжие, които са им предавали зарази и постепенно са ги изместили от територията им. 

Според информацията на FUNAI бразилската част на амазонската джунгла е дом на най-много племена, които не са установявали контакт с външния свят. Те са около 77 на брой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.08 2014 в 20:01

То и за руснаците не беше по-адекватно включване. Но то напоследък анти-руснаци и анти-политици си вървят ръка за ръка.

02.08 2014 в 16:47

Добре бе, Долмазе защо намесваме руснаците още с първия пост. Не ги харесваме то е ясно на всички.

02.08 2014 в 12:29

Добре бе, защо намесвате Бойко, Плевнелиев или друг дебил във всяка тема? Да, не ги харесваме, ясно, това го разбрахме отдавна. Ама айде малко си извадете главите от задниците. Ако сте толкова интелектуално ограничени и не може да правите друго, освен да крещите 'Х е крадец!!!' или каквато и да е критика към физията/държанието/каквото на Х, то поне си спестете тези коментари, щом те не са в тема, която е подходяща за тях.

02.08 2014 в 01:16

Мдааа, срамно е да чистиш кенефи. Казвам ви го от първа ръка. И аз чистя кенефи на 2000км далеч от дома. Срам ме е като чистя кенефи, срам ме е и че вземам по 15 евро на час, срам ме е, че телевизора ми е колкото стената. Срам ме е, че приятелите ми в Бг работят все презтижни работи и карат 20 годишни опели, а аз ауди а8. Срам, срам, срам....

Даже ще си запиша, утре като тръгна с колата на работа да чистя кенефи и седалката докато ми прави масаж на гърба и гзо, да не забравя да се изчервя от срам.....хахаха

01.08 2014 в 23:40

:-) Не позна в почивка съм да е вярно за кенефите щях да го потвърдя не се срамувам да чистя кенефи и повръщано нали се плаща за това отдавна съм минал по него път. За всички които мислят, че е позорна работа да чистиш кенефи им пожелавам вошке манде.

01.08 2014 в 23:32

адаш,айде легай си вече,че утре ставаш рано ,да чистиш кенефите на 2000км.

01.08 2014 в 23:12

Тома само за протокола ще кажа ,че редовно съм спазвал законите на Република България плащал съм и продължавам да плащам данъците и осигуровките (макар,че от 10 години съм далече на 2000км. заради всичките управници които са минали през народното събрание). Правил съм проекти да си спася бизнеса в България, плащах като поп за папки пълни с тъпотии да бъда законен, и накрая оцеляха кърлежите но не и аз защото не съм от тях. Със здраве да останеш Тома Томов.

01.08 2014 в 22:49

Ей кърлежи,сигурно не ви се плаща да мажете с лайна под всяка статия?
Хайде почивка а?!

01.08 2014 в 21:56

Тоя с кожената препаска май прилича на Роско Плевелнлиев.

01.08 2014 в 17:52

Един ден и руснаците така ще излязат, озъртайки се.