Изгоря уникалният дървен манастир Светогорска лавра в Източна Украйна

OFFNews 04 юни 2022 в 17:45 7602 4

Пожар в манастир Светогорска лавра

Снимка Туитър

Сраженията в Донецка област предизвикаха голям пожар в дървения манастир Светогорска лавра в близост до фронтовата линия, съобщиха от Украинската православна църква.

Офицер от украинската армия, Юрий Кочевенко, публикува снимка на горящия манастир във фейсбук с надпис: "Поредното престъпление на руските варвари, за които няма нищо свято".

Манастирът е разположен на скали край река Северски Донец. Руските войски многократно са се опитвали да преминат реката, като са се опитвали да обкръжат украинската армия. Светогорск се намира на север от Славянск, град, който се държи от украинците, описва ситуацията Би Би Си.

Манастирът датира от векове и е затворен от комунистите през миналия век, но е отворен отново през 1992 г. след разпадането на Съветския съюз.

Украинската мисия към ОССЕ и ООН съобщава, че на 30 май руснаците убиват четирима монаси от манастира. И пита московския патриарх Кирил дали сега ще се обади на президента Путин да прекрати войната, след като е подпален свързан с Московската патриаршия храм, или ще продължи да благославя руската армия.

Във фейсбук министърът на културата на Украйна Олександър Ткаченко написа: "Донецката епархия на Украинската православна църква потвърди, че в този храм, освен монаси и монахини, е имало 300 бежанци, сред които инвалиди и възрастни хора, и близо 60 деца, сред които новородени."

В същото време руското министерство на отбраната обвини украинските "националистически" войски за пожара в манастира.

В съобщение на министерството в Телеграм се казва, че докато частите на 79-а въздушнодесантна бригада на Украйна са се оттегляли от Святогорск, "украинските националисти са подпалили дървения манастир".

"Според местните жители в дървените стени на куполообразното пространство на постройката е са били изстреляни запалителни боеприпаси от едрокалибрена картечница, монтирана на украинска бронирана машина "Козак", се казва в съобщението, цитирано от Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

05.06 2022 в 09:51

Дадоха ми сметката ти в рубли и ти преведох 89 копейки. Днес трябва да пишеш, че съседите ми сами са се наводнили. Разбрах, че тролчетата сте на търгов принцип.
Дават ви 88 копейки на ден надница. Аз надцаках с една и сега ще пишеш за мен. Иначе ще те уволнят.

2550

3

alfakentavur

05.06 2022 в 09:18

Искам да си наема копейкин трол. Колко струва? Изпуснах пералнята и наводних съседите под мен. Искам тролчето да тръби навсякъде, че съседите сами са си наводнили тавана.

210

2

Merc

04.06 2022 в 19:53

Толкова за православието на Орките !

Господ обаче вижда.

За това скоро и Мужикистан няма да го има.

 
X

Да помогнем на украинските деца!