Изгониха от парламента на Казахстан депутат, подкрепил Путин и войната в Украйна

OFFNews 23 януари 2023 в 16:31 4909 7

Снимка Парламент на Казахстан

Азимат Абилдаев загуби мандата си символично в последния ден от работата на разпуснатия вече парламент на Казахстан.

Депутатът от парламента на Казахстан – Мажалиса Азамат Абилдаев беше изгонен от най-висшия законодателен орган на страната със скандал заради изявления, че подкрепя войната в Украйна, че украинците са нацисти и, че президентът на Русия Владимир Путин е прав да ги нападне, съобщи телеграфната агенция Казтаг.

Отстраняването на Абилдаев от парламента е възможно съгласно казахското законодателство по решение на партията, която го е издигнала за депутат. „Във връзка с приетото постановление на Националния съвет на общественото обединение „Демократична партия на Казахстан Ак Жол“ № 1 от 19 януари 2023 година да бъде призната загубата на пълномощията на депутат от Мажалиса на Азамат Рахтамович Абилдаев“, се казва в решението на централната избирателна комисия на Казахстан.

Преди това в интервю за „Радио Азаттик“ Абилдаев направи изявление, че подкрепя Владимир Путин и нахлуването на Русия в Украйна. По думите му украинските лидери са нацисти, а украинскя народ до лятото ще арестува президента Володимир Зеленски и ще го предаде на съд. На фона на последвалия скандал депутатът беше изключен първо от партията си.
Изгонването на депутата от Мажалиса става буквално в последния ден от съществуването на 7-ия парламент на Казахстан, който беше разпуснат. Значението му обаче е символично и показва политиката на официална Астана към руската политика по отношение на Украйна.

Изгоненият парламентарист се включи веднага в руската пропаганда и обяви в интервю за руския „Спутник“, че в Казахстан върви същата политическа технология, по която русофобията била тръгнала и в Украйна. „Без Русия Казахстан няма да издържи дълго“, заяви Абилдаев.

Депутатът нямало да се кандидатира за новите избори, защото сега прехамхването му било демонстративно, щял да се върне на село и да пасе крави, защото е селскостопански работник. От септември 2021 година Абилдаев е шеф на борда на Съюза на месопроизводителите в Казахстан.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2550

  7

  alfakentavur

  24.01 2023 в 08:49

  Годината е 1940. И Бай Пешо би казал

  Когато някой започне да говори истината започват обеиненията и репресиите. Я е трол, Хитлерофил и т.н. Няма право на собствено мнение и позиция. Всичко извън официалното мнение е хитлеристка пропаганда, а после Германия била диктатура. Друг път. Такава цензура и диктат съм уверен, че и при канцлера не е имало.

  -5840

  6

  Когато някой започне да говори истината започват обеиненията и репресиите. Я е трол, Путинофил и т.н. Няма право на собствено мнение и позиция. Всичко извън официалното мнение е путинска пропаганда, а после Русия била диктатура. Друг път. Такава цензура и диктат съм уверен, че и при комунизма не е имало.

  1220

  5

  хr4

  23.01 2023 в 19:42

  Леле, ами ние ако си изгоним всички русфилистици от парламента...ми то няма да остане за кворум.
  Но иначе идеята да пасат крави много ми харесва! Ма те и за тва не стават-ше уморят добичетата...

  905

  4

  Lpp

  23.01 2023 в 17:56

  При нас ги броя 5 партиите путинистки, всичко друго е ако не открити путинисти, омесени с разни псевдо атлантици, строящи тръби на путю

  2550

  3

  alfakentavur

  23.01 2023 в 17:06

  Освен три партии, имаме и президент и вице путлеристи. И те са за гонене.

  1273

  2

  Johnny B Goode

  23.01 2023 в 17:03

  И Казахстан е по-напред с материала от нас. Имали един Путинист в парламента и го изгонили.
  А ние имаме цели 3 партии отявлени Путлеристи, и мандати за съставяне на правителство им дават даже.

  -1200

  1

  qwertz

  23.01 2023 в 16:51

  Ще му се на плондерчето да е новия наместник на Путлер в Казахстан.
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх