Издирваният 30 години италиански топ мафиот се е криел в гардероб

OFFNews 19 януари 2023 в 10:21 9269 0

На този кадър от 17 януари 2023 г. се вижда мафиотският бос Матео Месина Денаро да пристига за лечение в частна клиника в Палермо, Сицилия, Италия, в понеделник, 16 януари 2023 г., където беше арестуван след 30 години бягство.

Снимка БТА/АП

На този кадър от 17 януари 2023 г. се вижда мафиотският бос Матео Месина Денаро да пристига за лечение в частна клиника в Палермо, Сицилия, Италия, в понеделник, 16 януари 2023 г., където беше арестуван след 30 години бягство.

Най-издирваният италиански мафиот Матео Месина Денаро се е криел в задната част на гардероб с подвижна основа, съобщи италианската полиция, която открила бункера в къща на около 300 метра от първото му скривалище в сицилианския град Кампобело ди Мазара. В скритото помещение са открити бижута, скъпоценни камъни и сребърни прибори, съобщи италианската полиция. Намерени са и празни кашони, което предполага, че може да са били изнесени документи. 

Матео Месина Денаро беше арестуван във вторник в частна клиника в столицата на Сицилия Палермо и отведен в затвора в Л'Акуила, в централната италианска област Абруцо, където според съобщенията ще продължи да се лекува.

Полицията издирваше италианския мафиот в продължение на три десетилетия. 

Месина Денаро се е лекувал от рак в клиниката, където се регистрирал под фалшиво име. Псевдонимът Андреа Бонафеде предизвикал подозренията на полицията, когато разбрала, че това е името на племенника на починалия мафиотски бос Леонардо Бонафеде. Картографирането на телефоните показало, че мобилният телефон на истинския Бонафеде не е бил в Палермо през 2020 г. и 2021 г., когато мъж, използващ това име, е бил в града.

По време на престоя си на върха на синдиката за организирана престъпност Коза Ностра Месина Денаро контролира рекета, незаконното изхвърляне на отпадъци, прането на пари и трафика на наркотици. През 2002 г. той е осъден задочно за поредица от убийства.

Той е роден в Кастелветрано, Западна Сицилия, на 26 април 1962 г., и е син на мафиотския бос на Кастелветрано Чичио, съюзник на Корлеонези на Тото Риина. Денеро е известен с жестокостта си и увлечението си по хайлайфа. Смята се, че е извършил първото си убийство на 20-годишна възраст и до 1996 г. е убил 61 души. След това броенето спира поради липса на информация, но той често се хвалел, че „може да напълни цяло гробище с хората, които е убил“.

61 убити, след това броенето спира: кой е заловеният мафиотски бос Матео Месина Денеро

Докато се укрива, Денаро е съден и осъден задочно на доживотен затвор за множество убийства. Сред тях са убийствата през 1992 г. на антимафиотските прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино, както и смъртоносните бомбени атентати през 1993 г. в Милано, Флоренция и Рим. Денаро има присъди за отвличането, измъчването и убийството на 11-годишния син на мафиот, станал държавен свидетел.

В четвъртък Месина Денаро отказа да се яви чрез видеовръзка на изслушване по делото за убийствата на съдиите Фалконе и Борселино през 1992 г.

Преди ареста си Месина Денаро е живеел в невзрачна къща в Кампобело ди Мазара, на 116 км от Палермо и само на 8 км от родното си място Кастелветрано. Съсед разказва пред италианската телевизия, че често виждал мъжа и че двамата редовно се поздравявали. По първоначални данни полицията не е открила оръжие в първото скривалище, но е открила луксозни парфюми, скъпи мебели и дизайнерски дрехи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!