Издъхна легендата на Формула 1 Ники Лауда

OFFNews 21 май 2019 в 08:10 6618 1

Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда почина на 70-годишна възраст.

Легендарният австриец, един от тримата най-големи пилоти в моторните състезания в историята, взе титли за "Ферари" през 1975 и 1977 г. и за "Макларън" през 1984 г.

За мнозина той ще бъде запомнен със забележителното си възстановяване и завръщане на пистата след тежко изгаряне в катастрофа през 1976 г. На 1 август той разбива своето "Ферари" в предпазните огради на Нюрбургринг и колата избухва. Лауда е в пламъци в продължение на 55 секунди при температура 800 градуса. Въпреки това успява да излезе. В болницата изпада в кома. През цялото време до него там има свещеник, който се моли за него. Получава от него и последно причастие, а по-късно споделя, че в този момент е изпитал "ярост" и "такава жажда за живот, че реших да се боря, за да оздравея". Преодолява всичко и се връща на пистата. В Монца същата година завършва четвърти.

След края на кариерата му на състезателен пилот, той става авиационен предприемач, а съвсем наскоро влиза и в ръководството на екипа на "Мерцедес" за Формула 1 и играе важна роля в привличането на Люис Хамилтън, който спечели пет световни титли.

Лауда, който премина и през белодробна трансплантация миналия август, е починал спокойно в понеделник, съобщи семейството му.

"Неговите уникални постижения като атлет и предприемач са и ще останат незабравими, неуморната му жажда за действие, неговите прямота и смелост остават пример за всички нас", допълва семейството му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови