Изчезналият в Хонконг милиардер Сяо Джианхуа се намери. Китай го осъжда на 13 г. затвор

OFFNews 19 август 2022 в 16:48 8490 1

милиардер

Снимка CUHK

Сяо Джианхуа

Съдът в Шанхай съобщи, че е осъдил китайско-канадския милиардер Сяо Джианхуа на 13 г. затвор и е наложил на неговия конгломерат Tomorrow Holdings Co рекордната глоба от 55,03 млрд. юана (8,1 млрд. долара).

На самия Сяо е наложена глоба в размер на 6,5 милиона юана, съобщи Би Би Си.

Според информацията Сяо, един от най-богатите хора в Китай, е имал тесни връзки с хора от най-високите етажи на управляващата комунистическа партия.

Сяо контролира Tomorrow Group - невзрачна, но мощна холдингова компания със седалище в Пекин, която притежава дялове в банки, застрахователни компании и управлява строителни предприемачи. Докладът "Хурун", който анализира състоянието на най-богатите хора в Китай, оценява личното му състояние на 6 млрд. долара.

Сяо е признат за виновен за "незаконно присвояване на публични средства ... (и) незаконно използване на средства", се казва в изявление на съда на Шанхай.

Сяо и Tomorrow Holdings са обвинени и за злоупотреба с поверено имущество, както и за незаконно използване на средства и подкуп. Съдът констатира, че Сяо и Tomorrow Group са "извършили сериозни финансови злоупотреби" и са "накърнили финансовата сигурност на държавата".

В мотивите към присъдата пише, че между 2001 и 2021 г. Сяо и Tomorrow Holdings са прехвърлили акции, недвижимо имущество, пари и други активи на стойност над 680 млн. юана на държавни служители, за да избегнат финансов контрол и да реализират незаконни печалби.

През юли канадското посолство съобщи, че на неговите дипломати е бил отказан достъп до процеса.

Какво се случи със Сяо Цзянхуа?

На 31 януари 2017 г. Сяо е отвлечен от хотел Four Seasons в Хонконг, където се предполага, че е отседнал по това време. Според двама източници, запознати с разследването, Сяо е бил отвлечен от хотела от агенти на китайската държавна сигурност и отведен в континенталната част на страната.

Сяо Цзянхуа е един от малкото бизнесмени от континентален Китай, които през онези години са отсядали в луксозен хотел в Хонконг, където стаята излиза между 6000 и 26 000 долара на месец, а някои китайски магнати вероятно са наели цели етажи, за да си осигурят неприкосновеност.

Именно по това време Си Дзинпин започва активна борба с корупцията в Китай и няколко големи магнати предпочитат да се преместят в Хонконг с надеждата да се скрият от китайските сили за сигурност, тъй като Хонконг е полуавтономна територия със собствена полиция и правна система. Съгласно миниконституцията на бившата британска колония на китайските правоприлагащи органи е забранено да работят в Хонконг.

През 2014 г. обаче Сяо отрича медийните съобщения, че е избягал в Хонконг от антикорупционна кампания.

Хотел "Четири сезона" предоставя на хонконгската полиция записи от камери за видеонаблюдение, на които се вижда как Сяо (обикновено навсякъде следван от група жени бодигардове) е отведен от китайски служители по сигурността. Не е ясно какво се е случило в стаята, в която е живял Сяо, но в коридора или в асансьора няма следи от борба и се предполага, че той доброволно е последвал агентите.

След изчезването му семейството му подава сигнал до властите в Хонконг, но ден по-късно го оттегля, като заявява, че е "възстановило контакта" със Сяо.

Доколкото е известно, по-късно Сяо се обадил на семейството си и казал, че е бил заловен от агенти на обществената сигурност на континентален Китай, но че е добре. Той ги моли да оттеглят молбата за помощ до полицията на Хонконг.

Полицията в Хонконг заявява, че записите от камерите за видеонаблюдение на мястото на инцидента показват, че Сяо напуска хотела доброволно, но отказа да оповести публично кадрите.

В изявление, публикувано на сайта на Tomorrow Group в WeChat, за което се твърди, че е изпратено от Сяо, се казва, че той е на лечение в чужбина и скоро ще се върне. В изявление, което по-късно е изтрито, той отрича, че е бил "отвлечен на континента".

Компанията му също публикува съобщение от негово име, в които се казва, че той е добре, но по-късно и то е изтрито.

Официални съобщения за Сяо, който е канадски гражданин, нямаше, докато Отава не потвърди през юли, че той е подсъдим.

Инцидентът разтърси Хонконг. Това повдигна много въпроси за степента, в която Пекин действително контролира случващото се там, и засили опасенията, че китайски агенти могат да извеждат насила граждани на Хонконг, за да ги изправят пред съда в континенталната част на страната - официално политиката "една държава, две системи" предвижда съдебната система на Хонконг да бъде независима до 2047 г.

Опитът на Пекин да внесе законопроект за разрешаване на тези екстрадиции през 2019 г. предизвика едни от най-големите протести в историята на Хонконг.

Кой е Сяо?

След изчезването на Сяо китайските власти закриват девет предприятия, свързани с инвестиционната компания Tomorrow Holdings.

Компанията работи в областта на финансите, застраховането, недвижимите имоти и въгледобивната промишленост. Сяо притежава и дялове в банкови и застрахователни компании и се смята, че е установил силни връзки със семействата на комунистическите лидери на страната, като е застанал на страната на партията по време на студентските протести в Пекин през 1989 г.

Говори се, че Сяо е действал като посредник на китайското ръководство, включително на семейството на президента Си Дзинпин.

До 2016 г. нетното му състояние е нараснало до около 6 млрд. долара според класацията на най-богатите хора в Китай Hurun Report.

"След пет години спокойно чакане семейството ни все още вярва в китайското правителство и китайските закони, като се основава на строгите напътствия на брат ми", казва по-големият брат на Сяо - Синхуа, пред Wall Street Journal през юни тази година.

Той определя случая на Сяо като "сложен и драматичен".

След изчезването на Сяо отношенията между Китай и Канада се влошават драстично, включително и след ареста във Ванкувър на Менг Ванчжоу, финансов директор на телекомуникационния гигант Huawei, по искане на САЩ.

След ареста на Мън Пекин задържа двама канадци в Китай и предприема мерки срещу канадския износ на селскостопански продукти.

И тримата са освободени през септември 2021 г., след като Мън постига споразумение с американските прокурори по обвиненията в измама и избегна екстрадиция в САЩ.

Китайските бизнесмени и други лица, задържани от китайските власти, често са принудени да публикуват съобщения в социалните медии, по електронна поща или чрез семействата си, в които настояват, че са добре, коментира Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови