Изборите в Турция: Ердоган изгуби най-голямата си любов

Последна промяна на 01 април 2019 в 16:04 9617 2

Реджеп Ердоган

Снимка АА

„Истанбул е най-голямата ми любов, изгубим ли го, значи ще изгубим Турция“, тези думи на президента Реджеп Ердоган от предизборните митинги припомня днес опозиционният всекидневник „Джумхуриет“.

Републиканската народна партия печели кметските постове в столицата Анкара и в мегаполиса Истанбул, което властта ще атакува с жалби. Има опасения, че Ердоган ще отмени с указ резултатите за двата най-важни града и ще назначи свои хора. Преброени са 99,8% от бюлетините в 194 678 урни в страната. Вотът премина при изключително висока избирателна активност – право на глас имат 57 093 410 души, до урните отидоха 48 284 958 души. Невалидните бюлетини са 1 096 540. В Анкара за кандидата на опозицията Мансур Яваш гласуваха 50,89% от избирателите при 47,1% за този на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.

В Истанбул претендентът за кметския стол Бинали Йълдъръм призна, че „изглежда Имамоглу печели повече гласове от нас“. Йълдъръм беше председател на парламента, но Ердоган го прати да се състезава за кметската власт. При 99,7% преброени бюлетини за кандидата на опозицията Екрем Имамоглу са гласували 48,78% от избирателите, а за Йълдъръм 48,5%. „Джумхуриет“ публикува снимки на първите страници на близките до властта вестници, които побързаха да обявят тоталната победа на ПСР, „но се препънаха в резултатите“.

В следизборната нощ Ердоган се обърна с реч към поддръжниците на оглавяваната от него партия, които се събраха пред централата в Анкара. Той каза, че подкрепата на народа е позволила ПСР да победи на вота. Така кандидатите от политическия блок Народен алианс, съставен от ПСР и Партията на националистическото действие, са спечелили 778 кметове, в това число и в 16 големи градове. Така около 56% от всички кметове ще бъдат представители на ПСР. Президентът изрази признателност към всички избиратели, подкрепили националния интерес и особено към етническите кюрди.

Ердоган заяви, че от утрото на 1 април ПСР ще приложи максимум усилия, за да отстрани пробойните в дейността на управляващата партия. „Предстоящите години ще бъдат период на преобразования за Турция. Партията на справедливостта и развитието разглежда политиката не като средство за натиск върху опонентите, а като инструмент за служба на страната и народа.Никой, в това число и аз, няма право да поставя личните си интереси по-високо от интересите на Турция. Приоритет за всеки гражданин са интересите на страната“, каза турският лидер.
В предстоящите 4,5 години властта смята да се концентрира в постигането на поставените задачи както на международната арена, така и вътре в Турция. Ердоган съобщи още, че властите готвят нова програма за огромни реформи в страната. Приоритет за тях в периода до 2023 г. е развитието на икономиката, нарастване на експорта и ръст в трудовата заетост.

Турските медии съобщават и любопитни факти от изборите. В Токат победител отново е старият квартален кмет – само с 1 глас повече той печели 6-ия си мандат на поста след близо 25 години управление. Кандидатът на ПСР в Есенюрт по време на кампанията си наелектризираше хората по митингите с това, припомня „Джумхуриет“: „Ако изгубим Есенюрт, губим исляма, Ерусалим и Мекка“. Той обаче претърпя тежко поражение, там спечели опозицията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1284

2

Kristiano789

02.04 2019 в 12:27

Тези избори са сериозен удар върху Ердоган и показват, че не е толкова недосегаем, колкото изглежда. За турците ще бъде по-добре да се отслаби ролята на диктатора

1051

1

kokoten

01.04 2019 в 18:07

....отстранете тиранина...да живее свободна Турция....