Изборите в Беларус: Арестуват независими журналисти в Минск

OFFNews Последна промяна на 09 август 2020 в 15:49 3226 0

Арести на журналисти съпътстват президентските избори в Беларус, на които за шести път се кандидатира "последният диктатор в Европа" - управляващият бившата съветска република вече 26 години Александър Лукашенко.

В столицата Минск бяха задържани кореспондентите на независимата руска тв Дождь Владимир Роменский и Василий Полонский, както и операторът Николай Антипов, предава https://tvrain.ru/. Видеото от задържането публикува каналът в Телеграм Nexta Live.

Кадрите показват как хора в цивилни дрехи и с маски ги свалят на асфалта и ги отвеждат в неизвестна посока.

Ръководителката на щаба на нерегистрирания опозиционен кандидат Виктор Бабарико и сътрудничка на Светлана Тихановска - Мария Колесникова разказа пред Дождь, че журналистите са били задържани, след като са разговаряли с нея на улицата.

Многохилядни няколкоседмични протести на опозицията предшестваха днешния вот, след като избирателната комисия отказа регистрацията на основните опоненти на “последния диктатор в Европа”. Двамата най-сериозни опоненти на Лукашенко - Валерий Цепкало и Виктор Бабарико - не бяха допуснати до вота, а влиятелният блогър Сергей Тихановския бе арестуван доста по-рано.

Репресивните действия доведоха до обединение на щабовете на противниците на Лукашенко. Съпругата на Цепкало Вероника и началникът на щаба на Бабарико Мария Колесникова се обединиха около кандидатурата на домакинята и бивша учителка Светлана Тихановска. Макар тя да обещава, че ако спечели, ролята ѝ ще е само преходна - до организиране на свободни и честни избори - в социалните мрежи се ползва с огромна популярност.

Александър Лукашенко, първият и единствен президент на бившата съветска република, се сблъсква с най-голямото предизвикателство за своето управление от години и обвинява протестиращите, че са в заговор с чуждестранни сили, които искат да дестабилизират Беларус. 65-годишният президент е изправен пред растящо недоволство не на последно място и заради пандемията от COVID-19, която той многократно омаловажи.

В традиционното си обръщение към народа през седмицата Лукашенко заяви, че през следващите пет години в Беларус трябва да се проведе референдум за промени в конституцията, но не обясни, какви.

Действителният рейтинг на Лукашенко не е известен - единственото достъпно проучване, излъчено по държавната телевизия, му дава 72%. Противниците му насмешливо го наричат "Саша 3%", като твърдят, че именно толкова е одобрението за него. Победа за Тихановска, според много експерти е слабо вероятно.

Анализатори смятат, че страхът от репресии в Беларус отстъпва на желанието за промяна в последните месеци. Властите обаче опитват да променят това. За седмица шефът на кампанията на Тихановска - Мария Мороз, бе задържана за кратко два пъти, арестувани се оказаха американски граждани, в следствието се озова и ръководител на друга кампания заедно с политолога Виталий Шкляров. Отговарящите за звука на проправителствен концерт, пуснали песента "Перемен" ("Промени") на група "Кино", бе осъден на 10 дни затвор за хулиганство. Припевът ѝ гласи: "Промяна - искат нашите сърца. Промяна - искат нашите очи. В смеха и сълзите ни и в пулсирането на вените ни: "Промени! Искаме промени!""

Миналата седмица Лукашенко инспектира военни бази и предупреди, че повече улични протести не бива да бъдат разрешени, а армията ще е в готовност да реагира на всякакви провокации. По телевизията бяха излъчени кадри и от разиграване на варианти на сблъсъци с протестиращи.

Днес в деня на изборите за президент, властта нареди да бъдат изключени всички стационарни и мобилни телефони, както и интернета в столицата Минск, според кореспондент на „ Московски комсомолец“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови