Избягалата от Русия тв водеща Ксения Собчак се върна в страната

OFFNews 07 ноември 2022 в 11:44 5764 0

Собчак

Снимка Getty images

Ксения Собчак

Журналистката Ксения Собчак се е завърнала в Русия след 12-дневно отсъствие, като е пресякла границата в Псковска област.

Според руските медии Собчак се е върнала заедно със съпруга си Константин Богомолов вчера.

Собчак е подведена под отговорност в рамките на наказателно дело за изнудване с 11 млн. рубли на ръководителя на "Ростех" Сергей Чемезов.

Телевизионната водеща е заминала на 26 октомври с израелски паспорт. По-късно бе съобщено, че Собчак е пресякла беларуско-литовската граница пеша.

В същия ден руските правоохранителни органи претърсиха дома ѝ. Първоначално тя бе заподозряна, но по-късно стана свидетел.

В делото е замесен и търговският ѝ директор Кирил Суханов. Той е задържан в Москва на 25 октомври и е обвинен по буква "б" от параграф 3 на член 163 "Изнудване с цел получаване на имущество в особено големи размери" от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Бившият главен редактор на списание Tatler Романовски също е задържан по делото. Твърди се, че на ръководителя на "Ростех" е била поискана крупна сума за премахване на клеветническа информация в Телеграм канала Tushite Svet.

Телеграм каналът на Собчак, в който често се публикуват репортажи, критикуващи политиката на Кремъл, има 1,4 милиона последователи.

През 2018 г. тя се кандидатира за президентския пост в Русия. Тогава значителна част от либералната опозиция я обвини, че с участието си в изборите легитимира Владимир Путин и е карикатура на опозиционен кандидат.

Ксения Собчак е дъщеря на покойния кмет на Санкт Петербург и ключова фигура в политическата кариера на Путин Анатолий Собчак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови