Южнокорейски учители се самоубиват заради тормоз от родители: отказват да работят след поредната смърт

Опитат ли да дисциплинират ученици, са обвинявани дори в малтретирането им. За 6 години 100 учители от държавни училища са отнели живота си

Александра Маркарян 04 септември 2023 в 12:02 11168 1

Хиляди учители протестират пред парламента на Южна Корея с искане за защита правата им срещу тормоза на властните родители.

Снимка Getty Images

Хиляди учители протестират пред парламента на Южна Корея с искане за защита правата им срещу тормоза на властните родители. 4 септември 2023 г.

Южнокорейски учители се самоубиват заради тормоз, оказван им от властни родители на ученици. След поредната смърт на педагог учителите в източноазиатската държава днес спират работа и излизат на протест с искане за по-добра защита на правата им, съобщава Ройтерс. Учителите са категорични, че не става въпрос за изолирани случаи на тормоз, а за масово разпространено явление.

През юли млада учителка беше намерена мъртва. След очевидното ѝ самоубийство рязко се увеличиха оплакванията на педагози от лошото отношение и поведение към тях от страна на родители и ученици. Опитите за манипулация срещу тях включват дори обвинения, че малтретират деца, когато се опитват да ги дисциплинират.

Десетки учители днес са в отпуск в знак на протест. В отговор представители на правителството и на училищните настоятелства се опитаха да предотвратят сериозни прекъсвания на учебните занятия и обещаха правни мерки за по-добра защита на преподавателите. На този етап не е известен точният брой учители, които не са работа, но местни медии прогнозираха затваряне на десетки училища в цялата страна.

Властите твърдят, че колективните действия на учителите са незаконни и заплашиха с дисциплинарни наказания. Южнокорейският синдикат на учителите не е въвлечен в организирането на демонстрациите в понеделник. Те се провеждат под мотото "Всички заедно като един".

"Ще ги защитим (учителите) и ще извършим промени, така че повече нито един учител да не реши да отнеме живота си", заявяват организаторите в съобщение.

В понеделник президентът Юн Сук-йол нареди на длъжностните лица да се вслушат в исканията на учителите и да работят за защита на техните права, съобщиха от кабинета му.

Самоубийството, запалило протестите

През юли начална учителка беше намерена мъртва в училище, след като изразила безпокойство от оплаквания на родител във връзка със спор между ученици. Оттогава учителите в цялата страна всеки уикенд организират бдения и демонстрации в нейна памет. В събота се проведе митинг, на който 200 000 учители се събраха близо до Националното събрание в Сеул. Днес още хиляди учители излязоха на улицата и се присъединиха към демонстрация край парламента, съобщиха организаторите.

През последните шест години в Южна Корея са се самоубили сто учители от държавни училища. 57 от тях са преподавали в начални училища, сочат правителствени данни.

По данни на Световната здравна организация и ОИСР Южна Корея е на първо място по брой самоубийства сред развитите страни - над 20 на 100 000 души население отнемат живота си.

Министерството на образованието обеща да предотврати случаи на наказване на учители за законна образователна дейност и да подобри комуникацията между учителите и родителите. Според правителствения план наред с другите мерки на учителите ще бъде гарантирано правото да не отговарят на обаждания от родители на личните си телефони.

"Броят на сигналите за безразборно малтретиране на деца се увеличава, тъй като правата на учениците са прекалено подчертани, а тези на учителите не се зачитат - признава министерството и обещава - Ще подкрепяме учителите, за да могат да се съсредоточат върху образованието, без да се притесняват от получаването на безразборни жалби за насилие над деца".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика