Южна Корея и Сингапур налагат санкции на Русия

OFFNews 28 февруари 2022 в 13:25 1861 0

Южна Корея и Сингапур се присъединиха към санкциите на западните страни срещу Русия заради инвазията в Украйна.

Южна Корея ще ограничи износа за Русия на електроника, полупроводници, компютри, информация и комуникации, сензори и лазери, навигация и авиационна радиоелектроника, морско и аерокомическо оборудване, съобщи външното министерство на страната. Сеул ще освободи допълнителни количества от стратегическите петролни резерви, за да помогне за стабилизиране на международния енергиен пазар. Южна Корея ще обмисли и други мерки за успокояване на цените, например препродажба на втечнен природен газ за Европа.

Сингапур ще наложи контрол на износа на стоки, които могат да бъдат използвани директно като оръжия във вреда на украинския народ, обяви министърът на външните работи Вивиан Балакришнан пред парламента днес. Градът държава ще блокира определени руски банки и финансовите трансакции, свързани с Русия. Работи се и по допълнителни, специфични санкции, чието обявяване предстои.

"Продължаваме да ценим добрите си отношения с Русия и руския народ. Въпреки това не можем да приемем такова нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на друга суверена държава", заяви Балакришнан.

"Ще продължим да работим с нашите азиатски и международни партньори, за да приемем силна позиция срещу инвазията в Украйна и да спрем бъдещо насилие и кръвопролитие, и за да постигнем деескалация на напрежението", добави той.

Градът държава е ключов финансов и транспортен център. Изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, но рядко налага собствени санкции срещу страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews