Юнкер предлага на Гърция 35 млрд. евро до 2020 г.

OFFNews 16 юни 2015 в 20:58 5818 8

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи на Гърция помощ от 35 млрд. евро до 2020 г., но в замяна на реформи.

Гръцкото правителство говори пред своя народ неща, които не отговарят на това, което аз съм казал на премиера Алексис Ципрас, подчерта Юнкер.

Той обяви, че не подкрепя увеличаване на цените на стоките и лекарствата и е дълбоко обезпокоен от лишенията, на които се подлага най-бедната част от гръцките граждани, а по думите му увеличението на ДДС за медикаменти и за електроенергия би било голяма грешка.

Юнкер допълни, че няма никаква връзка с гръцкото правителство от неделя, а преговорите нямат никакъв напредък.
Гръцкото правителство е готово на отстъпки, но очаква същото и от отсрещната страна, заяви опозиционният лидер Ставрос Теодоракис след среща с премиера Алексис Ципрас.

Трябва да спрем да се въртим в кръг – да ни принуждават да подпишем споразумение, с което ще сме в изходно положение само след 6 месеца, каза Ципрас.

По-рано днес стана ясно, че гърците се запасяват срещу възможен фалит на държавата и са започнали масово да теглят пари от банките. Така само в рамките на един ден са изтеглени над 600 млн. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови