Юнкер: Пътят към по-добри отношения с Русия започва от Украйна

OFFNews 16 юни 2016 в 14:15 3194 2

Икономическите санкции, наложени на Русия, могат да отпаднат само след пълно прилагане на споразуменията от Минск, зави председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на двадесетия Петербургски международен икономически форум.

"Украинският народ взе решение какво бъдеще иска за децата си и всички трябва да го уважат. Русия е страна по споразуменията от Минск, пое задължения и ги постави на хартия, както и други. Затова следващата стъпка е ясна - пълно прилагане на споразуменията. Нито повече, нито по-малко", категоричен бе Юнкер в Санкт Петербург. 

Нелегалната анексия на Крим и Севастопол, както и конфликтът в и около Източна Украйна, подложиха на сериозно изпитание отношенията между Европейския съюз и Русия и не могат да бъдат игнорирани, каза той.

Юнкер подчерта, че въпреки очевидните си различия, Европа и Русия са зависими една от друга - за 2015 г. руснаците са получили 3 млн. визи за Шенген, което е повече от гражданите на всяка друга държава, а ЕС и Москва са разменили стоки и услуги за 210 млрд. евро. Освен това Брюксел и Кремъл работят по справянето с проблеми като глобални и регионални конфликти, борбата с тероризма, ядрената програма на Иран и войната в Сирия. 

И преди конфликта в Украйна, отношенията с Русия бяха обтегнати, отбеляза председателят на ЕК, но щетите не са непоправими. За положителна промяна са необходими преговори, настоява Юнкер. 

"Винаги съм вярвал в силата на диалога. Когато отношенията ни се обтегнати, трябва да продължим да разговаряме. Дори когато има наложени икономически санкции, трябва да оставим вратата отворена", заяви люксембургският политик, като добави, че не еднократно е разговарял с президента Владимир Путин и е готов да продължи тези разговори толкова дълго, колкото е необходимо.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови