Италиански учени осъдени, защото не предвидили земетресение

Вероника Шербанова 23 октомври 2012 в 11:24 2400 2

Италиански учени бяха осъдени заради загиналите при земетресението в Акуила през 2009 г. Снимка: БГНЕС
Италиански учени бяха осъдени заради загиналите при земетресението в Акуила през 2009 г. Снимка: БГНЕС

Шестима италиански учени и бивш правителствен служител бяха осъдени на 6 години затвор, защото не предвидили опасността от силното земетресение в Акуила на 6 април 2009 година, съобщи Би Би Си.

Франко Барбери, Енцо Боски, Джулио Селваджи, Джан Микеле Калви, Клаудио Ева, Мауро Долче и Бербарно де Бернардинис бяха признати за виновни за предумишлено убийство на 309 души, които загинаха при земетресението с магнитуд 6,3 по Рихтер.

Месеци преди него в региона са регистрирани множество по-слаби трусове. Обвинението обяви, че те са направили въпреки това успокоителни изявления, оказали се неоснователни, а предоставената от тях информация била неточна, непълна и противоречива.

Защитата пък заяви, че учените все още нямат възможност да прогнозират земетресения.

Обвинителите представиха и експертиза, според която по-малките трусове са били предупреждение за унищожителното земетресение, докато учените твърдели, че напрежението се намалява и вероятността за силен трус намалява.

Процесът срещу седмината членове на Националната комисия за прогнозиране и предотвратяване на големи рискове продължи повече от година. Никой от осъдените не се призна за виновен. Те дори обявиха пред медиите, че все още не разбират за какво са ги осъдили.

Адвокатите на осъдените заявиха, че ще обжалват решението на съда.

По време на делото за учените се застъпиха много италиански и международни специалисти. Те изпратиха и отворено писмо до президента Джорджо Наполитано в тяхна подкрепа.

При земетресението в Акуила през 2009 година загинаха 309 души, хиляди бяха ранени. Пострадаха десетки селища, а историческият център на града беше унищожен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!