Италианската опозиция призова за разпускане на крайнодесните партии

OFFNews 09 януари 2024 в 17:23 778 0

Италиански флаг

Снимка GettyImages

След появата на видеозаписи, на които се вижда как мъже отправят фашистки поздрави по време на митинг в Рим, опозицията в Италия призова за разпускането на крайнодесните партии в страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Митингът се е провел в неделя пред бившата централа на Италианското социално движение (ИСД) – неофашистка партия, която вече не съществува. Той е бил посветен на 46-ата годишнина от убийството на трима неофашисти на улица в близост до централата - в югоизточната част на Рим. Предполага се, че двама от тях са застреляни от въоръжени членове на крайнолеви организации, а третият е убит от полицията.

На видеозапис от митинга се вижда как мъже, подредили се в редици, отправят фашистки поздрави и викат три пъти „Тук съм“, докато един от тях крещи "За всички загинали другари!" – типичен възглас по време на неофашистки митинги.

Опозиционните партии в Италия настояват за разследване.

Следвоенната конституция на Италия забранява възстановяването на разпуснатата Национална фашистка партия на Мусолини. Крайнодесните групи обаче създадоха организации с нови имена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки