Италианската област Венето одобри молба за асистирано самоубийство

OFFNews 09 юни 2023 в 18:08 1362 0

Снимка Католическа църква на Италия

Регионалните здравни власти и комисията по етика в област Венето одобриха днес искането за асистирано самоубийство на 78-годишна жена с раково заболяване в терминална фаза, предаде италианската новинарска агенция АНСА. Тя е подала молбата си въз основа на неотдавнашното "решение Капато" на италианския Конституционен съд (по името на активиста на каузата за право на евтаназия Марко Капато), според което асистираното самоубийство е допустимо при определени обстоятелства.

Решението беше взето, след като три други италиански области - Марке, Умбрия и Фриули - отхвърлиха подобни молби на неизлечимо болни пациенти, желаещи да сложат край на живота си.

Филомена Гало, секретар на асоциацията за право на достойна смърт "Лука Косчони" и координатор на правния екип на неизличимо болната жена, каза: "След пречките, регистрирани в Марке, Умбрия и Фриули-Венеция Джулия, област Венето се отличи с правилното прилагане на решението на Конституционния съд по делото "Капато", според което при определени условия асистираното самоубийство не подлежи на наказателно преследване".

Решението на съда във Венето е второто от този вид за североизточна Италия и четвъртото в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!