Италия очаква мигрантска вълна откъм Албания

OFFNews 13 март 2016 в 18:33 3220 1

migrants
Мигрантите ще бъдат следени от наблюдателни кули на брега

Южната италианска област Пулия се подготвя за евентуален прилив на бежанци от Албания през Адриатическо море ако гръцката граница остане затворена, предаде БНР.

В префектурата на района Саленто с главен град Лече бе обсъден превантивен план за оказване на прием на бежанци, ако това се наложи. Целта е да не се попречи на икономиката на летния туристически сезон. В тази посока собствениците на плажове предложиха съдействие чрез своя персонал, специализиран в оказване на помощ на бедстващи в морето. Подобно е на почина, използван през вековете по тези места, с изграждане на наблюдателни кули по крайбрежието за оглед на Адриатическо море и срещу набези на нашественици.

Сега спасителите по плажовете ще са в готовност не само да наблюдават морето заради туристите, но и заради бежанците и да оказват съдействие на евентуални плавателни съдове, превозващи хора към бреговете на Саленто в област Пулия.

Според специалните служби превозът вероятно би се извършвал с лодки. Губернаторът на областта Микеле Емилиано предложи това да става с фериботи, където бежанците ще са на сигурно място и обслужени съобразно правилата от силите на реда.

Най-тясната част в Адриатическо море е Отрантският проток. Това са 75 километра между бреговете на Албания и географския район Саленто на област Пулия в Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика