Италия национализира Alitalia

Германия с мащабен извънреден план за прибиране на туристите си от чужбина

OFFNews 17 март 2020 в 14:31 4838 0

Снимка Pixabay

Италия ще ренационализира бившият национален авиопревозвач Alitalia, реши правителството.

Така то ще е сигурно, че никога повече италиански граждани няма да бъдат изоставени, без да могат да се приберат в случай на кризи като сегашната с коронавируса.

Придобиването на компанията е част от мерки на обща стойност 25 милиарда евро и ще струва на данъкоплатците до 600 милиона евро, съобщава AFP.

По повод решението зам.-министърът на икономиката Лаура Кастели заяви следното по италианско радио във вторник:

"Във време като това, национален превозвач би дал на правителството повече свобода на действие. Всички видяхме с какви трудности се сблъскаха нашите сънародници, за да се върнат в Италия. Решението ни произтича от това.

Alitalia беше изправена пред заплахата дори да бъде затворена, преди Covid-19 да убие повече от 2 100 души в Италия. 74-годишната компания подаде документи за обявяване във фалит през 2017 и изглеждаше обречена през януари, когато не успя да си осигури оцеляването нито с помощта на италианската държавна железопътна компания, нито на германската Lufthansa.

Германското правителство днес обяви, че предприема извънредна програма по връщането у дома на хиляди граждани на страната, които не могат да се приберат заради пандемията, предаде „Дойче веле“.

Правителството сключи споразумение с авиокомпании, които да извозят обратно хората със специални полети. Много са германски туристи са съсредоточени в Мароко, Доминиканската република, Филипините, Малдивите и Египет.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че:

- правителството отделя 50 милиона евро за програмата, в чийто основен фокус са туристите;

- особено спешно е да се организира извозването от Мароко, където са блокирани между 4 000 и 5 000 германци;

- туристите трябва да проявят търпение, защото „ние няма да бъдем в състояние да предложим решение в рамките на 24 часа за всеки от случаите“.

Австралия призова всичките си граждани да се приберат колкото се може по-скоро, за да избегнат опасността да бъдат блокирани някъде по света заради пандемията. Съветите бяха разпространени във вторник от Министерството на външните работи и търговията. В тях се препоръчва хората да вземат полети до родината си, преди още граници да бъдат затворени заради вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews