ISW: ВСУ провежда тактическо изтегляне на войски от Бахмут

OFFNews 06 март 2023 в 08:19 6261 2

Бахмут
ВСУ провежда тактическо изтегляне на войски от Бахмут, твърдят анализаторите от Института за изследване на войната.

Украинското военно командване вероятно е взело решение за ограничено тактическо изтегляне на войските в най-горещия участък на фронта в Бахмут поради разрушаването на местния железопътен мост, който се простира над реката в североизточната част на града (както се вижда от последните кадри с геолокация). В същото време е твърде рано да се твърди, че ВСУ са решили окончателно да напуснат Бахмут. Това се казва в новия доклад на базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

Анализаторите посочват, че към 5 март силите на ЧВК "Вагнер" са напреднали в североизточната част на Бахмут в близост до жп гара Ступка.

"Украински войник съобщава, че към 4 март руските войски все още не са преминали река Бахмутка в централната част на Бахмут, докато руски блогъри твърдят, че Вагнер е отблъснал украинските позиции към централната част на Бахмут. Все още не е ясно дали украинските войски планират да задържат позиции на западния бряг на река Бахмутка", се казва в доклада.

ISW подчертава, че украинските въоръжени сили са избрали правилната тактическа стратегия за отбраната на града до момента, защото по този начин украинските сили продължават да унищожават руската жива сила и техника, като в същото време самите те не търпят прекомерни загуби.

Военният институт смята, че дори и при решение за окончателно изтегляне от Бахмут, ВСУ едва ли ще се изтеглят от града веднага: те ще използват тактика на изтощение срещу руските сили, като забавят отвода колкото е възможно повече с градски боеве. Това най-вероятно ще доведе до достатъчно разреждане на руските сили, както се случи след изтеглянето на украинските войски от линията Северодонецк-Лисичанск. Тогава през лятото на 2022 г. окупаторите вече не бяха в състояние да провеждат никакви настъпателни операции в Луганска и Донецка област поради загубите на личен състав.

"Малко вероятно е руските сили да получат бързо значителни териториални придобивки, докато водят война в града, което обикновено е от полза за тези, които са в отбрана, и може да позволи на украинските войски да нанесат значителни загуби на настъпващите руски части, дори ако украинските войски активно отстъпват", отбелязват от института.

ISW също така твърди, че градските условия на Бахмут и особеностите на местната територия могат да са от полза на украинските сили, ако те успеят да се закрепят в северозападния край на града (близо до село Хромовое до шосето Т0504 Бахмут-Константиновка).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

06.03 2023 в 13:03

Ех, таз река Бахмутка, всеки ден блядовете я превземат но неколко пъти, ма все не могат да я форсират, пустата му река Пърхутка!

-1655

1

ob1

06.03 2023 в 12:56

Станаха ли осем месеца превземане на Пазарджик? И още не са го превзели всъщност