ISW: В армията на Беларус зрее недоволство

OFFNews 08 декември 2022 в 10:05 4791 3

Лукашенко
ISW: В армията на Беларус зрее недоволство

Опитите на Русия да принуди Беларус да се включи във войната в Украйна могат да предизвикат вътрешни конфликти в армията на републиката.

Както отбелязват анализаторите на американския Институт за изследване на войната (ISW ), това е потвърдено и от украинския генерален щаб.

По-специално, на 7 декември Генералният щаб на ВСУ съобщи за нарастващо недоволство от дейността на беларуското военно и политическо ръководство във връзка със заплахите на Беларус да се включи във войната в Украйна сред военнослужещите от беларуската гранична служба и въоръжените сили.

По-рано анализаторите от ISW предположиха, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е отпътувал за Беларус, за да се срещне с Александър Лукашенко и беларуския министър на отбраната Виктор Хренин, за да продължи да оказва натиск върху Минск и да го принуди да подкрепи руската офанзивна кампания в Украйна. В същото време беларуските официални лица, особено Лукашенко и Хренин, използват тази реторика, за да подкрепят продължаващата руска информационна операция, насочена към укрепване на украинските сили на беларуско-украинската граница със заплахата Беларус да се включи във войната.

"Натискът от страна на Русия и участието на беларуски официални лица в провежданата руска информационна операция могат да предизвикат безпокойство сред беларуските военни. ISW продължава да смята, че е малко вероятно Беларус да започне война в Украйна поради вътрешни фактори, които ограничават желанието на Лукашенко да го направи", се казва в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

08.12 2022 в 15:23

Накрая и Тракториста ще бие дузпата на Путя. Узбекистан, Казахстан и Армения показаха пътя. :D

22547

1

dolivo

08.12 2022 в 11:08

а да го видим родолюбец ли е Лукашенко или русолюбец и страхливец за кожичката си.