ISW: Украинският пробив при Роботине отваря път към по-слабо минирани позиции и по-бърз напредък на ВСУ

OFFNews 18 август 2023 в 10:01 7198 1

Снимка Генерален щаб на ВСУ

ВСУ продължава настъпателната операция на Бахмутското, Мелитополското и Бердянското направления, съобщи в петък сутринта ГЩ на армията.

Последните успехи на украинското настъпление в малки населени места на граничната зона на Донецка и Запорожка области вероятно имат голямо тактическо значение поради структурата на руските отбранителни линии, анализира в най-новия си доклад Институтът за изследване на войната (ISW).

След пробива на север и североизток от Роботине (10 км южно от Орихов) в западната част на Запорожка украинците са преодолели най-гъстите минни полета и, ако районите около втората отбранителна линия на руснаците са по-малко минирани, тогава това ще бъде благоприятно за по-бърз украински напредък. Засега от ISW признават, че не могат да оценят плътността или дълбочината на руските минни полета.

Украинският полковник Петро Черник заяви на 15 август, че тройно ешелонираната руска отбранителна линия в Южна Украйна се състои от първа линия минни полета, простиращи се на няколко километра дълбочина; втора линия със струпване на артилерия, техника и персонал; и трета линия от задни позиции, предназначена да запази ресурсите.

Руските сили посветиха значителни усилия, ресурси и личен състав, за да удържат селища като Роботине и Урожайне, и успехът на Украйна в тези райони, вероятно, отразява по-широко влошаване на защитата на руските сили, анализира ISW.

Институтът SW продължава да смята, че руските сили нямат значителни оперативни резерви и интензивните руски усилия да задържат тези селища, вместо да изтеглят силите си, означава, че украинските сили вероятно са успели да разрушат руските части, преди да настъпят. Руснаците правят странично предислоциране на елементи от 7-ма гвардейска въздушнодесантна (ВДВ) дивизия от Херсонска област. Липсата на руски оперативни резерви означава, че руските сили ще трябва да подсилят определени участъци от фронта за сметка на други и оттам вероятно отслабване на руските отбранителни линии като цяло и възможност за ВСУ да се възползват от това.

Наскоро донецкият военен и политически лидер Александър Ходаковски, командир на батальона „Восток“ се оплака, че руското командване не е успяло да изпрати подкрепления, за да обезпечи изтощените руски сили, защитаващи Урожайне. Думите му биха могли да означават, че руското командване вече прави труден избор, когато трябва да реши на кои сектори да даде приоритет, докато украинците настъпват.
Ходаковски командва сили, отбраняващи се в граничния район в Донецко-Запорожска област и предложи Русия да замрази войната в Украйна по настоящите фронтови линии, като върна отново наратива, който в голяма степен оставаше скрит след въоръжения метеж или имитация на метеж на ЧВК „Вагнер“. Ходаковски повтаря коментарите на Евгений Пригожин от април 2023 с твърденията, че Русия няма да може да победи Украйна с военни сили в близко бъдеще и че е малко вероятно руските сили да успеят да окупират други украински градове.

Александър Ходаковски смята, че Русия вероятно ще трябва да сключи „примирие“ и че може да влезе във фаза на „нито мир, нито война“ с Украйна. Логиката му е, че Украйна ще бъде достатъчно отслабена при едно състояние на замразен конфликт, че Русия ще може да оказва по-голямо влияние върху нея, отколкото сега при провеждането на т. н. Специална военна операция.

Руски източници периодично твърдят, че фракция в Кремъл е заинтересована от замразяване на войната по настоящите фронтови линии по подобни причини, както и поради опасения относно вътрешната политическа стабилност и икономическите последици от войната. Тези обсъждания бяха спрели след бунта на „Вагнер“ и ареста на ултранационалиста Игор Гиркин, но сега отново се появяват във военните среди и публичното пространство.

На фона на относителното информационно затъмнение, дезинформация и извество закъснение на новините от фронта както от руска, така и от украинска страна, ВСУ са продължили контранастъпателните операции на най-малко три сектора на фронта на 17 август и са напреднали близо до Бахмут и в западната Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщава, че украинските сили продължават настъпателните операции в направленията Бахмут, Бердянск (граничната зона на Донецк и Запорожка област) и Мелитопол (западна Запорожка област).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

18.08 2023 в 14:38

Новините са повече от добри, но някак си много бавно се получава, много се надявам ВСУ да направи бърз и много дълбок пробив в отбраната на ядовете!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика