ISW: С 5000 убити и 400 унищожени машини при Авдеевка руската нападателна мощ се топи

Спътникови снимки потвърждават колосалните загуби на окупаторите в този район, но Москва не спира да прехвърля още и още части на щурм

OFFNews 27 октомври 2023 в 09:43 8124 3

Авдеевка
Авдеевка.

Русия претърпя значителни загуби при Авдеевка и това вероятно ще подкопае нейните нападателни способности в дългосрочен план, се казва в доклад на американския Институт за изучаване на войната (ISW).

Както отбелязват анализаторите, на 26 октомври говорителят на Таврическата група войски на Украйна полковник Александър Щупун обяви, че от 10 октомври руските загуби възлизат на 5000 убити и ранени и около 400 унищожени бронирани машини при сраженията край Авдеевка и Маринка. Сателитни снимки потвърдиха, че руските военни са загубили най-малко 109 единици военна техника, предимно бронирани бойни машини и танкове, в района на Авдеевка между 10 и 20 октомври.

В същото време руското командване прехвърли допълнителни сили на фронта в Авдеевка, за да компенсира значителните загуби в жива сила и да запази способността на руските войски да поддържат настъплението. Въпреки това вероятно ще бъде трудно за Русия да компенсира загубата на руска техника, по-специално бронирани машини, подчертават анализаторите.

ISW припомня, че предишните тежки загуби на Русия близо до Угледар през януари-февруари вероятно са попречили на руските командири да извършат продължителни механизирани атаки в други части на Украйна по-късно по време на зимно-пролетната офанзива през 2023 г.

"Неотдавнашните загуби на руска техника около Авдеевка изглеждат много по-големи от предишните загуби на техника около Угледар. Остава неясно дали перспективата за по-нататъшни загуби на тежка техника ще възпре руското командване да започне друга серия от големи механизирани атаки близо до Авдеевка", пишат анализаторите.

Отбелязва се, че Русия постепенно е мобилизирала елементи от своята отбранителна промишлена база за справяне с недостига на оборудване, но не е достигнала мащаб, достатъчен да компенсира кумулативните загуби на руско оборудване в Украйна.

„Неотдавнашните загуби на руско оборудване около Авдеевка вероятно ще доведат до още по-голям недостиг на руско оборудване и ще възпрепятстват напредъка, постигнат от руската армия с влошаването на възможностите за механизирано маневриране“, се казва в доклада.

По последни данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, окупационните войски се опитват да обкръжат Авдеевка, като активно използват авиацията. Украинските сили държат линията и им нанасят значителни загуби.

В същото време наскоро се появиха сателитни снимки, които потвърждават колосалните загуби на руснаците в този район. Анализаторите на ISW съобщиха, че руските окупатори прехвърлят нови сили към Авдеевка, въпреки големите загуби и трудностите при щурмуването на позициите на Силите за отбрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

27.10 2023 в 14:15

Явно украинците са устроили нова оркомелачка, както при Бахмут, в който при опитите да бъде форсирана едноименната река Пърхутка, тя изпи кръвчицата на мурзилките!

Коментарът се получи повече от злобничък, не това е идеята, но безумието на фатмашката упоритост на атакуващитенаистина е безмерна...

12078

2

edin slep

27.10 2023 в 12:50

Има сателитни снимки от Русия, на които се вижда, че из цялата им страна усърдно се строят нови сгради към военните заводи.

Те толкова жертви дадоха, толкова търговски връзки прекъснаха, че ако този или новия "батюшка" реши да сложи край на войната и да се изтегли, ще го разкъсат - как, ние дадохме толкова жертви, завладяхме това и това, а ти сега се изтегляш.

Не случайно от Западна Европа има призиви за дипломация, пак да се изтеглят, но с нещо, което да продадат като победа на вътрешната публика. Не виждам как украинците ще си върнат Донецк и Луганск, това са милионни градове не далеч от старата територия на Русия.

Може би ще успеят да си върнат Крим, но Донецк и Луганск е слабо вероятно.

1935

1

Муню

27.10 2023 в 10:48

Опълчемците на Авдеевка!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки