ISW: Руските войски са напреднали още в Бахмут

Пригожин добре знае, че е зависим от Министерството на отбраната в Москва, опитът му за рекет не мина, посочват анализаторите

OFFNews 10 май 2023 в 12:11 5668 5

Бахмут
Бахмут.

Руските войски продължават да напредват в Бахмут. Геолокационните кадри показват, че окупаторите са напреднали още повече в западната част на града. Това се казва в нов доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е заявил, че ВСУ са нанесли удар с HIMARS по мястото край Бахмут където "Вагнер" държи пленени украинци, но ISW не е забелязал визуално потвърждение на това твърдение.

Анализаторите също така посочват, че Пригожин е обявил, че наемниците му няма да бъдат изтеглени от Бахмут до 10 май, както беше казал по-рано, въпреки че руското министерство на отбраната не е предоставило на Вагнер допълнителни снаряди. Той заяви, че наемниците му ще продължат да се бият в Бахмут и ще продължат да изискват боеприпаси от руското министерство на отбраната.

От ISW смятат, че неуспехът на Пригожин да изпълни заплахата си да се изтегли от Бахмут показва, че той осъзнава зависимостта си от руското министерство на отбраната.

"Пригожин се е опита да изнудва руското министерство на отбраната да промени приоритетите на офанзивата в Бахмут, за да може сам да претендира за победа в града", обясняват анализаторите.

Институтът отбелязва, че според някои съобщения вагнеровците неуспешно са се опитали да пробият към Хромово и активно да блокират останалите украински сухопътни логистични линии към Бахмут. 

В града продължават да се водят тежки боеве. Руските окупатори са хвърлили всичките си сили за превземането на Бахмут, но украинските военни продължават да държат отбраната.

Тази сутрин от Генералния щаб в Киев съобщиха, че руските войски съсредоточават основните си усилия в направленията Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинское. Там са извършени 46 атаки. Най-ожесточените сражения продължават за градовете Бахмут и Маринка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

10.05 2023 в 14:19

Някой сполучливо бе квалифицирал случващото в Бахмут с думичката оркомелачка!

Като чета противоречивите сведения от тази кървава касапница се убеждавам, че украинските войничета и цялото им армейско ръководство добре са си научили уроците, а и още по-добре си вършат работата!

Гадно и глупаво е да злорадствам, но за блядовете не мога и да съжалявам, а Димчо Дебелянов бе написал: "Мъртвият не ни е враг" ...

12407

4

Bad Horse

10.05 2023 в 13:47

До седмици ще почне настъпление на ВСУ и руснаците ще почнат паническо бягство... тоест, планирано отстъпление... тоест, жест на добра воля. Вече пътищата им в Херсонска и Запорижска област са задръстени от автомобили на бягащи руснаци. Бахмут ще бъде заобиколен, фронта пробит на друго място и цялата линия ще трябва да се премести назад. А Бахмут ще бъде безславно изоставен от вагнеровците и вся остальная сволоч.

12078

3

edin slep

10.05 2023 в 13:17

1300 километра фронт, тук борбата е за улици. И защо, защото колективния запад е виновен, че на Путин му е скучно.

10298

2

AntiZ

10.05 2023 в 13:06

И аз друго чета:
„Официално. Съобщението на Пригожин за бягството на 72-ра отделна мотострелкова бригада на Въоръжените сили на Русия от района на Бахмут и останалите „500 трупа“ на руснаци е вярно“, съобщиха в Telegram от 3-та отделна десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Руската федерация .
Пък и като го слушам, какви глупости плещи, Telegram каналът му изглежда по-зле от тоалетната на седефчоф първанов. Че и на френски обръщение написал, как освободили Африка от французите и американците... И на тези изроди, някои им се връзват.

605

1

avitohol

10.05 2023 в 12:29

Аз пък друго прочетох днес:
Андрей Билецки докладва за поражението на 6-та и 8-ма роти от 72-ра бригада край Бахмут

„В резултат на настъпателните действия на 3-та специализирана бригада на въоръжените сили на Украйна бяха разбити части от 72-ра бригада на руската армия, 6-та и 8-ма рота на тази бригада бяха фактически напълно унищожени, разузнаването на бригадата беше победено, значителен брой бронирани превозни средства бяха унищожени, значителен брой пленници бяха заловени.
Т. нар. трети щурмови отряд на Вагнер претърпя големи загуби
Проведени са настъпателни действия в ивица с ширина 3 км и дълбочина 2,6 км, цялата територия е напълно освободена от руските окупационни войски“, каза Билецки.
 
X

Да помогнем на украинските деца!