ISW: Руските войски деградират. Твърдят, че са обкръжили Бахмут, а са превзели едно село

В руската армия има проблем с морала и дисциплината, защото неуспехите имат значителни вътрешни социални последици, пише Институтът за изследване на войната

OFFNews 29 ноември 2022 в 08:10 10272 6

Снимка ISW

Руснаците твърдят, че са обкръжили Бахмут, а всъщност са превзели едно село на 15 километра от града - Озаряновка. Кремъл невярно съобщава, че селата Курдюмовка, Клешчийвка, Андреевка, Зеленополе, Подгородне и Спорное са превзети, става ясно от последния аназли на Института за изследване на войната (ISW).

"Руски източници активно разпространяват фалшиви твърдения за успехи около Бахмут като част от продължаваща информационна операция от октомври насам, а неотдавнашните необосновани териториални претенции може да са част от тази продължаваща информационна операция", отбелязват от ISW.

Дори ако руснаците успеят да превземат селата, това все още не би застрашило важните маршрути Бахмут-Сиверск и Бахмут-Константиновка, които са важни за украинските въоръжени сили, пише в доклада. 

"В сегашното си деградирало състояние руските войски вероятно няма да могат да се справят бързо с тази задача. Самият финансист на Групата "Вагнер" Евгений Пригожин отбелязва през октомври, че силите на "Вагнер", действащи в района на Бахмут, напредват само със 100-200 метра на ден", отбелязват от ISW. 

От института смятат, че разполагането на руски сили в Беларус този месец вероятно е част от усилията на Русия за увеличаване на капацитета им за обучение и провеждане на "информационна операция".

Междувременно украинските сили продължават да нанасят удари по руски военни обекти и по критични логистични точки в Южна Украйна.

"Руските сили продължават да се сблъскват с проблеми, свързани с адекватното обучение и оборудване, както и с предизвикателства, свързани с морала и дисциплината, тъй като неуспехите на руските военни сили имат значителни вътрешни социални последици", пише още в доклада на Института за изследване на войната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

9

НЕМА ТАКЪФ

30.11 2022 в 14:36

ТАЯ ЗИМА ЩЕ СЕ МОРЯТ РУСНАЦИ ! А И ВОДКАТА НЕ ТОПЛИ !

12182

5

sawall

29.11 2022 в 11:07

OK, ама на български войските имат дух, а не морал. ("morale е дух, "morals" е морал).

-529

3

6екеr4о

29.11 2022 в 10:15

Руската пропаганда винаги се е крепяла само и единствено на откровени лъжи. Любимият ми анимационен герой е говорителят на червената армия Игор Конашенко! Той сипе лъготии на скоропоговорка с ентусиазма на пионерче, което е пред наакване!?

2099

2

Mateevk

29.11 2022 в 09:16

Истината е, че руснаците пълзят, макар и с цената на големи жертви, доколкото може да се съди от последните данни за ситуацията на фронта. Явно и през зимата бовете ще продължат.

345

1

Джендо Джедев

29.11 2022 в 08:48

Е трябва да се долагат добри новини на началството, няма как! Па дали са верни - кой ти гледа! :D