ISW: Русия праща войски да бранят Бахмут, но ВСУ може да ги изненада другаде

OFFNews 17 май 2023 в 08:45 6697 3

Бахмут
Бахмут.

Руските сили вероятно ще засилят настъплението си край Бахмут на фона на локалните контраатаки на украинската армия. Това обаче вероятно ще повлияе на способността на армията им да отблъсне предстоящата украинската контраофанзива.

Това посочва Институтът за изследване на войната (ISW) като се позовава на информация от руски военкори, че към Бахмут са прехвърленичетири допълнителни руски батальона. Информацията бе потвърдена и от лидера на сепаратистите от "ДНР" Денис Пушилин, който определи мярката като "стабилизиране на фланговете".

В доклада на ISW се казва, че тези изявления са в съответствие с думите на заместник-министъра на отбраната Анна Маляр, че Русия прехвърля свои въздушнодесантни войски в района. На 16 май окупаторите постигнаха незначителни успехи в самия Бахмут.

Руснаците са съсредоточили основните си усилия върху Бахмут, докато Украйна многократно е подчертавала, че засега се насочва към ограничени операции, обясняват експертите.

"Пренасочването на руски войски от други части на фронта към района на Бахмут вероятно е в отговор на продължаващите опасения на Русия за стабилността на фронтовата линия в района на фона на продължаващото влошаване на положението на групировката "Вагнер" в настъплението за превземане на Бахмут", пишат от ISW.

Малките успехи на ВСУ в района на Бахмут може да са подтикнали Русия да се съсредоточи допълнително върху тактическите настъпателни усилия в района. В същото време Кремъл възнамерява да представи "превземането" на Бахмут като "победа" преди евентуалните неуспехи по време на украинското контранастъпление. Тези тактически съображения и промени в приоритетите на Москва биха могли да подкопаят по-широките усилия на Русия да се подготви за отблъскване на украинското контранастъпление.

В същото време ВСУ наскоро постигна ограничени успехи в самия град. Геолокационните кадри от 16 май показват, че ВСУ е постигнала незначителни успехи източно от Орихово-Василовка (на 11 км северозападно от Бахмут), въпреки че към 16 май ISW не е регистрирала по-нататъшен напредък на украинските сили около Бахмут.

От няколко дни украинските отбранителни сили са освободили от руските окупатори около 20 кв. км в северните и южните покрайнини на Бахмут.

Според Анна Маляр фактът, че отбраната на Бахмут продължава толкова много месеци и че има напредък в определени райони, е супер усилие на ВСУ и показва високо ниво на професионализъм на командването на отбраната.

По-рано американският Институт за изследване на войната (ISW) съобщи, че към 13 май украинските защитници край Бахмут са освободили от врага 16,85 кв. км по време на последните контраатаки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

4

vovchik

17.05 2023 в 12:51

Мазурников, ценно инфо. По темата нещо да кажеш?

1042

3

danvan

17.05 2023 в 11:36

Нищо хубаво не очаква орките. Какво и т да замислят, все се обръща срещу тях.

710

2

Д-р Мазникуров

17.05 2023 в 10:37

vovchik, бляд жалък, **********************, да ти се похваля че ти слагам "-"-си даже без да мога да ти видя коментарите (то не че и искам де ...)! А кажи сега че не те "уважавам", а :)!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика