ISW: Русия готви втора вълна на мобилизацията

OFFNews 19 ноември 2022 в 14:40 7212 16

Руски войници

Снимка Nexta

Над 20 мобилизирани руснаци са се предали в плен в района на Сватове

Руските власти подготвят нова скрита мобилизация в хода на есенния цикъл на наборната военна служба, което вероятно ще натовари допълнително и без това претоварения руски апарат за набиране на войници и ще се отрази неблагоприятно на обучението на мобилизираните и наборните военнослужещи.

Това е един от изводите в последния анализ на американския Институт за изследване на войната (ISW), който ежедневно анализира хода и стратегията на конфликта в Украйна.

На 18 ноември в руските канали в Телеграм активно се обсъждаха индикатори, че Кремъл се готви за втора мобилизационна вълна, и се разпространяваше изображение на призовка, получена от гражданин на Санкт Петербург, на когото уж било казано да се яви на мобилизация през януари 2023 г. въпреки съобщението на руския президент Владимир Путин за официалното прекратяване на частичната мобилизация на 31 октомври. Националистически блогъри допълнително разпространиха твърдения, че общата мобилизация ще започне през декември или януари. На 18 ноември независим руски медиен канал публикува разследване, което показва, че държавните структури и предприятия продължават да подготвят служителите си за мобилизация, като ги изпращат на различни програми за обучение и образователни курсове, свързани с мобилизацията, пише в анализа.

Друго руско издание отбелязва, че военният съд на Одинцовския гарнизон в Московска област по невнимание е потвърдил, че мобилизацията продължава въпреки официалния ѝ край. Съдът съобщава, че е обвинил мобилизиран войник в нанасяне на побой на своя командир на 13 ноември "по време на изпълнение на задълженията си по военната служба или във връзка с изпълнението на тези задължения през периода на мобилизация", което показва, че съдът действа на правното основание, че мобилизацията все още е в ход, посочва ISW. Кремъл заяви, че не е необходимо руският президент Владимир Путин да подписва указ за официално прекратяване на периода на мобилизация и се твърди, че мобилизацията е спряла.

Продължаването на скритите мобилизационни усилия и потенциалната подготовка за друга мобилизационна вълна заедно с настоящия есенен цикъл на наборна военна служба вероятно увеличават значително напрежението в и без това претоварения руски апарат за генериране на сили. Както ISW вече писа, Путин вероятно е наредил прекратяването на частичната мобилизация, за да освободи бюрократичен и административен капацитет за наборниците от 1 ноември. Очевидно е обаче, че руските власти никога не са спирали напълно мобилизационните усилия, което означава, че ограничен брой мобилизирани новобранци все още са принуждавани да преминават през системата за обучение едновременно с наборните войници, които преминават през собствения си цикъл на обучение. Това вероятно ще доведе до още по-ниско качество на обучението както за мобилизираните новобранци, така и за наборните войници, тъй като те се конкурират за недостатъчния капацитет за обучение. Поредната вълна на мобилизация през следващите месеци само ще влоши ситуацията и вероятно ще понижи общото качество на руските войски, които ще бъдат насочени към фронтовата линия в Украйна, е изводът на авторите на доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

16

dolivo

20.11 2022 в 11:08

насилени хора от насилници, браво, така се гради доверие в управление

най-варварската държава на 21ви век

2805

15

Едър Вредител

20.11 2022 в 06:29

Явно тая година украинските фермери пари за тор няма да дават. Достатъчно биотор от орки ще натори степта или както се пее в една украинска народна песен:ТРУП МОСКАЛЯ КЯ ЛЯ ЛЯ ЛЯ ЛЯ ЛЯ

2073

14

Johnny B Goode

19.11 2022 в 21:44

Пешко, я обясни що са им вързани и ръцете с жълти лентички и що са с руски униформи?
Абе да те питам, всички ли от "Перни" са с IQ като номера на обувките или само ти?

2073

13

Johnny B Goode

19.11 2022 в 21:40

БармаЛейката, командирът на тролския ти взвод "ХардЛъже..." (а.к.а. Сашка) вчера съвсем изплиска легена и го изтриха барабар с постингите му.
Новата му позивна е "ДБ...- нещо си". Обади му се да получиш инструкции какво може и какво не може да се коментира.


924

12

Diogen

19.11 2022 в 19:50

да, мобилизират 50 хиляди рецидивисти, сред които има убийци, изнасилвачи и канибал. Путлер специално ги е помилвал, за да ги пратят в месомелачката в Украйна. Убиец и канибал в рашистката кочина вече звучи гордо на фона на пълната лудница. Гномът се страхува, че губи почва под краката си и може да се събуди мъртъв.

210

11

Merc

19.11 2022 в 19:42

Браво , Чебурашке !
Продължавай да ни забавляваш !
Сега кажи защо в Херсон няма проруски партизани и защо те не се борят зяа връщане на облатта в пределите на Матушката ?
Слушам те внимателно !

-5396

10

Бай Пешо от Перни 6

19.11 2022 в 18:31

Тия с жълтите лентички не са руснаци а укропи :). Ама от къде да знаят Офф. Я кажете за мобилизацията в Херсон и положението там :)). Скачаха, скачаха и сега ще си го получат от Хунтата. ISW ли бяха тези които казваха, че ракетите са свършили през март? Нека, да е забавно, ще ги четем тия глупости още малко, после и Офф ще смени линията, с оглед какво става зад Океана :).

2550

9

alfakentavur

19.11 2022 в 17:53

Тези още ли си вярват, че това не е война, а "специална операция". Ама че смахната "държава". Всъщност е сатрапия".

12078

8

edin slep

19.11 2022 в 17:44

На Путин не му се свиди, сигурно си мисли, че ще народят други. Чудо голямо, ще умрат геройски, после песни ще се пеят за тях, паметници, червени връзки ще се връзват на паметниците, поети и писатели, режисьори и партийци ще правят кариери с паметта им.

210

7

Merc

19.11 2022 в 17:32

Шамил Басаев им го каза тогава :

"Стигнахме само до Будьоновск , защото не ни стигнаха парите да подкупим пътните полицаи до Москва. Там щяхме да повоюваме , и да видим тогава руснаците щяха да бомбардират Москва ..."

Голям герой и кошмар за мурзилките.

Ето и видеото :

https://twitter.com/i/status/1593595721709756418