ISW: Путин не мисли за мир, а за дълга война, съобразена с климата, зимата и мобилизацията

OFFNews 31 октомври 2022 в 09:21 6909 4

Владимир Путин

Снимка Кремъл

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин най-вероятно ще се опита да продължи конвенционалните военни операции в Украйна, за да задържи окупираните в момента територии, да спечели нови територии и да създаде условия за срив на западната подкрепа за Украйна, която той вероятно очаква да се случи тази зима, смятат анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната ISW.

Путин вероятно не се е отказал от надеждите за постигане на максималистичните си цели в Украйна със силата конвенционални военни средства, които преследва успоредно с усилията за пречупването на волята на Украйна за борба и на волята на Запада да продължи да подкрепя Киев. Малко вероятно е Путин да ескалира до използването на тактически ядрени оръжия, което да попречи на внезапния колапс на руските военни, позволяващи на украинските сили да правят неконтролиран напредък в целия театър. Такава ситуация е възможна, но малко вероятна. Изключително малко вероятно е Путин да се стреми към пряк военен конфликт с НАТО. Много е вероятно Путин обаче да продължи да намеква за възможността за използването от руска страна на тактически ядрени оръжия и атаки срещу НАТО като част от усилията му да пречупи западната воля да продължи да подкрепя Украйна, счита екипът анализатори на ISW.

Прогнозата на тинк-танка се основава на две оценки. Първо, че Путин подготвя условия за използването на лошо обучени руски войски директно в боевете в Украйна в обозримо бъдеще, вместо да спре операциите до възстановяването на ефективни военни сили. Второ, че теорията на Путин за победата разчита на използването на суровата зима, за да се пречупи волята на Европа. Тези оценки предполагат редица от срокове, които подкрепят прогнозата на ISW.

Руските усилия за генериране на сили ще бъдат осъществени в течение на няколко предвидими времеви периода. Путин обяви, че "частичната мобилизация" на резервистите е приключила. Тази декларация означава, че по принцип руските военни ще спрат да изпращат повиквателни на резервисти и вместо това ще се съсредоточат върху завършването на кратките им периоди на обучение, преди да ги изпратят да се бият в Украйна. ISW вече по-рано оцени, че повечето от останалите мобилизирани ще пристигнат в зоната на военните действия през следващите няколко седмици.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че продължаващите усилия за мобилизиране на резерви ще бъдат под формата на подновени усилия за набиране на "доброволци", вероятно в доброволчески батальони – усилия, които до голяма степен бяха отложени по време на "частичната мобилизация". Русия вероятно ще се стреми да попълни нови "доброволчески" подразделения бързо след частичната мобилизация. Продължаващите по този начин опити за създаване на "доброволчески" единици вероятно ще генерират малко значима бойна мощ и ще се разпрострат в продължителен период от време.

Руската армия ще започне есенния си набора си за редовна наборна служба месец по-късно от обичайното на 1 ноември 2022 г. Руският наборен цикъл предвижда набор в конкретни предвидими срокове. Нормалната руска наборна подготовка включва период от около шест месеца индивидуално основно и напреднало обучение, последвано от назначаване на наборници в бойни части, в които те завършват оставащите си шест месеца задължителна служба.

Руският закон забранява изпращането на наборници за бойни действия в чужбина с по-малко от четири месеца обучение, въпреки че уточнява, че условията на война или военно положение позволяват на руските военни да използват наборници за бойни действия и в по-кратки срокове на подготовка. Путин обяви военно положение с различна степен на извънредност в цялата Руска федерация и може да използва това, за да съкрати задължителния период на обучение. Анексирането на четири украински области дава още една възможна вратичка за избягване на обучението, тъй като руското законодателство не изключва използването на наборници на руска територия, независимо от това колко и какво обучение са получили.

Пресните наборници без военен опит и с по-малко от четири месеца обучение вероятно ще бъдат почти безполезни на бойното поле. Путин може да пришпори ограничен брой такива наборници да се бият, преди четиримесечният им тренировъчен период да приключи, но по-вероятно е те да бъдат задържани в казармите поне до март 2023 г.

Руските военни вероятно ще сметнат за необходимо при всички случаи да изпратят тези наборници в подразделения в Украйна в края на шестмесечния им период на първоначално обучение, тъй като е малко вероятно да има достатъчно формирани бойни части в родните поделения в Русия, за да ги приемат. Руската армия напълно ангажира наличните си сухопътни сили в Украйна в поредица от усилия за генериране на сила, както ISW по-рано съобщи. Частичната мобилизация и усилията за набиране на доброволчески батальони са още едно доказателство, че руските военни нямат останали неангажирани сухопътни сили, които да изпратят в Украйна. Руските военни вероятно няма да могат да задържат повиканите наборници в тренировъчните зони повече от шест месеца, тъй като следващата полугодишна наборна служба трябва започне около 1 април 2023 г. Наборниците, призовани от 1 ноември 2022 г., вероятно ще бъдат назначени за бойни и поддържащи части в Украйна и ще започнат да пристигат на бойното поле около май 2023 г.

Руското министерство на отбраната вероятно няма да може да провежда допълнителни мобилизации на резерва, докато се занимава с предоставянето на първоначално обучение на наборниците. Следващият прозорец за мащабна мобилизация на резервите вероятно ще бъде не по-рано от 1 март.

Комбинацията от току-що завършената частична мобилизация на резерва и годишния цикъл на наборната служба по този начин създава две вероятни вълни от руски войски, вливащи се в Украйна – едната се е задвижена през следващите няколко седмици, а другата започва да тече през пролетта на 2023 г.

Климатичните услови и времето предлагат друга вероятна периодизация на руските усилия, която съвпада добре с времевите линии за генериране на сили, обсъдени по-горе. Есента в Украйна като цяло е влажна и кална, но обикновено не е толкова лоша, че да направи механизираните офанзиви невъзможни. Зимата, от друга страна, обикновено е най-добрият сезон за механизирана война в Украйна. Украинската земя е сред най-плодородните на земята отчасти заради гъстата мрежа от реки и потоци, които я напояват. Тази мрежа обаче разпокъсва територията и може да възпрепятства механизирания напредък, като го канализира по пътищата (въпреки че и руските, и украинските войски по принцип са обучени и оборудвани да действат на този терен през всеки сезон, украинските войски са много по-успешни в това отношение, като цяло) Когато земята замръзне силно, обаче, повечето от потоците и някои от реките също замръзват, което значително улеснява механизирания напредък през страната. Пролетта е кошмарният сезон за сраженията в Украйна. Размразяването води до прииждане на реки и потоци и превръща полетата в морета от кал. Механизираната война през пролетния кален сезон е изключително трудна (въпреки че, отново, не е невъзможна за сили като украинската и теоретично за Русия, които са подходящо оборудвани и обучени за нея).

По този начин руската частична мобилизация влива сили в Украйна сега по начин, който вероятно има за цел да укрепи руската отбрана и да позволи на руските сили да задържат позициите си срещу очакваните украински контранастъпателни операции през останалата част от есента и в опасния зимен период. Ако Путин възнамерява да разположи руски новобранци, които предстои да бъдат мобилизирани след четири или шест месеца обучение, той може да създаде условия руските сили да възобновят офанзивните операции след края на пролетното размразяване.

Току що приключилата руската частична мобилизация на резервистите, предполага, че Путин възнамерява да продължи да се бие и през 2023 г., вместо да се готви за някакъв вид прекратяване на огъня или да ескалира по начин, който може да сложи край на войната по неговите условия. Той е платил много висока вътрешна цена за това мобилизационно усилие при бягството на стотици хиляди руснаци в други страни, безпрецедентни протести и също толкова безпрецедентни критики за представянето на руските военни и руското правителство. Тази цена има смисъл, ако Путин има намерение да продължи да се бие и ако осъзнае необходимостта от подкрепления в Украйна точно сега, за да задържи позициите си достатъчно дълго, докато пристигнат нови наборници, които да обърнат хода на събитията в негова полза, както, може би, си мисли. Далеч по-малко смисъл от това би имало, ако той възнамеряваше да ескалира до използването на тактически ядрени оръжия или в опит да спечели войната, или с надеждата да осигури прекратяване на огъня или някакво друга развръзка при благоприятни условия. Това би могло да има смисъл като част от неескалиращите усилия за продължаване на преговорите за някои решения, ако Путин не беше придружил съобщението си за края на частичната мобилизация с повторения на максималистките си твърдения относно нелегитимността на украинската държава и изкуствеността на украинския етнос, които са несъвместими със сериозни преговори.

Усилията на Путин да пречупи волята на Европа, като задържи руските енергийни доставки през зимата, предлагат още една времева линия, която е в синхрон с останалите. Теорията, залегнала в основата на това руско усилие, би била, че измръзването на европейското население ще окаже такъв натиск върху техните правителства, че европейските държави ще започнат да приемат исканията на Путин да спрат да предоставят оръжия и други форми на подкрепа поне на Украйна и евентуално да отменят различни санкции срещу Русия. Тази теория обаче няма да се случи до 2023 г. Европейските правителства показно подготвиха населението си за трудна зима, запасиха се възможно най-добре с енергийни доставки и поставиха условия за намаляване на потреблението на енергия дори при значителни икономически разходи. Тези действия сигнализират, че европейските лидери са готови за този вид натиск, с който вероятно ще се сблъскат в началото на студения сезон. Путин може да се надява, че те няма да могат да издържат на този натиск през цялата зима, но доколко ще се сбъдне тази надежда няма да бъде ясно, докато не дойде най-студеното време. По този начин тази времева линия съвпада и с вероятната наличност на следващата вълна от руски сили през пролетта на 2023 г. - Путин ще е успял да наблюдава ефекта на зимата върху европейската воля и да избере дали да ангажира наборниците си или да следва някакъв друг курс на действие.

Тези срокове вероятно са по-значими при формирането на плановете и решенията на Путин, отколкото при създаването на реален ефект на място. Приблизително една трета от мобилизираните резервисти вече са пристигнали в Украйна, според Путин, а са довели до сравнително малка разлика на бойното поле. Министерството на отбраната на Обединеното кралство отбеляза, че те подсилват бойните единици, които в някои случаи са били ефективно унищожени – намалени до 10% от нормалните им допълнения. Пристигането на набързо мобилизирани и необучени резервисти в такива части няма да ги направи ефективни в борбата. Разполагането на свежи наборници след четири или шест месеца обучение през 2023 г. вероятно ще има подобен нулев ефект на бойното поле. Но Путин изглежда не признава тези факти и изглежда по-скоро очаква резервите, мобилизирани на такава изненадваща цена, да донесат реална промяна.

По този начин Путин подготвя условия да продължи да води конвенционална война в обозримо бъдеще, вместо да се готви да се опита да сложи край на войната чрез ескалация. Той, разбира се, винаги може да промени мнението си. Но Украйна и Западът трябва да действат с презумпцията, че Украйна ще продължат да я очакват много месеци, в които да си възвърне контрола върху стратегически жизненоважния терен, за което също ще продължи да се нуждае от продължаваща мащабна западна подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

5

НЕМА ТАКЪФ

01.11 2022 в 18:35

ДОКАТО НА САМИТЕ РУСНАЦИ ИМ ПИСНЕ И НЕ ГО ОПУКАТ САМИ !

2070

4

НЕМА ТАКЪФ

01.11 2022 в 12:29

путъо МОЖЕ ДА БЯГА , НО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ ! НЯМА ТОЛКОЗ СИГУРЕН БУНКЕР !

936

3

escrin

31.10 2022 в 11:21

"измръзването на европейското население"
кви са тия глупости ве... сериозно ли някой мисли, че който и да е в Европа ще мръзне? да, по-скъпо ще е от предишната зима, но никой няма да мръзне

22548

1

dolivo

31.10 2022 в 10:22

не можел да праща в чужбина с по малко от 4 месеца обучение войници, дрън дрън, нали анексира, то не е чужбина

събуди се руски мужико, ебават се с тебе, живота ти и живота на децата ти, и ти бъркат в джоба, чрез тази разсипия. Тази война нискоефективна връща пенсии и икономика с десетки години назад!