ISW: Проверките на готовността на Тихоокеанския флот на Русия - опит да се покаже като привлекателен партньор за Китай

OFFNews 15 април 2023 в 11:21 3740 4

Владимир Путин

Снимка АП/БТА

Владимир Путин

Ежедневният доклад на aмериканския Институт за изследване на войната (ISW) е посветен на отношенията между Русия и Китай в навечерието на посещението на китайския министър на отбраната Ли Шанфу в Москва (16 до 18 април).

Китайският външен министър Чин Ган каза на 14 април, че Китай няма да продава оръжия на Москва и ще регулира износа на граждански и военни стоки за Русия. Според анализаторите на ISW Путин не успя да постигне "неограниченото" двустранно партньорство с Китай, на което вероятно разчиташе по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва на 20-22 март.

Вчера руското министерство на отбраната съобщи, че целият Тихоокеански флот е бил приведен в бойна готовност в рамките на внезапна проверка. Проверките за готовност на Тихоокеанския флот на Русия вероятно имат за цел да сигнализират на Китай, че Москва остава равностоен военен партньор, който може да действа като тихоокеанска сила въпреки влошаването на руската военна мощ в Украйна, се казва в анализа.

Експертите също така не изключват, че Кремъл вероятно може да използва проверката на готовността на Тихоокеанския флот, за да се опита да ограничи по-нататъшната подкрепа на Япония за Украйна преди срещата на G7 на 19-21 май.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза на 14 април, че проверките на бойната готовност целят да отработят методи за предотвратяване на разполагането на вражески сили в южната част на Охотско море и отблъскване на десанти на южните Курили и Сахалин. Това може да се разглежда като сигнал към Япония, смятат анализатори.

Въпреки това, според доклада, руският тихоокеански флот вероятно няма достатъчно бойна мощ в региона, за да заеме позиция, която наистина заплашва Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

15.04 2023 в 18:42

Рашняците все по-отчаяно почват да се крият зад Големия брат. Вече му станаха бензиноколонка, скоро ще му станат бензиноколония. :D Да почват да учат китайски отсега! ;)

10298

3

AntiZ

15.04 2023 в 18:00

Целия рфсиийскиййй флот, начело с легендарния и несъкрушимий кюмюрен самолетоносач адмирал кузнецов. Или той май почина?... Самолетоносача, де

-1650

2

ob1

15.04 2023 в 14:53

Поредна показуха, само дето няма да има никакви последствия.

1042

1

danvan

15.04 2023 в 13:03

Путин все по достолепно коленичи пред Си. Не си дава сметка обаче, че според източната култура, този позиция единсвено издава слабостта и липсата на полза от коленичилия.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика